Plastavfall på nordnorsk strand. Foto: Bo Eide
Plastavfall på nordnorsk strand. Foto: Bo Eide

Miljø

Arktiske lokalsamfunn står i sentrum for et grønt skifte og en bærekraftig utvikling av havøkonomien, landbruket, mineral- energiutvinning, transport, og byplanlegging i nord. Nordlandsforskning har et fokus på omstilling til lavutslippssamfunnet og samspillet mellom naturbaserte næringer, offentlig politikk og forvaltning.
Til sammen arbeider nærmere 20 forskere med utgangspunkt i nordlige lokalsamfunn, men med tette koblinger til globale miljøproblemer og internasjonale forskernettverk.

Gruppa har drevet forskning på flere kontinenter, nærmere bestemt i Russland, Canada, Alaska, Grønland, Svalbard og det nordlige Skandinavia. Vi har kompetanse på tvers av en rekke fagdisipliner (statsvitenskap, sosiologi, geografi, antropologi, økonomi, teknologi, økologi) og arbeider utelukkende med tverrfaglige problemstillinger.
Kontaktpersoner
  • Foto: Jonathan Ford / Unsplash

    Klimaendringene er allerede over oss, både lokalt og globalt, viser ny forskning. – Fremtiden vi skulle snakke om og forbedrede oss på, er her allerede, sier klimaforsker Grete Hovelsrud.

  • Bærekraftsmål 5 og 13. Foto: Karoline O.A. Pettersen

    Mens menn har større klimagassutslipp enn kvinner, er kvinner mer villige til å støtte politiske tiltak som reduserer utslippene. Dette reflekteres likevel ikke i myndighetenes klimatiltak, der kjønnsperspektiver så å si er fraværende, viser forskningsprosjektet SEQUAL.

  • Samiske aksjonister på trappa til justisdepartementet. Foto: Stine Linderud Jespersen

    – Fosen-aksjonen blir en historisk milepæl i relasjonen mellom det samiske og det norske samfunnet, sier Nordlandsforsknings Susanne Normann, som har skrevet doktoravhandling om vindkraftutbyggingen på Fosen og andre sørsamiske reindriftsområder.