Salt-stæmma: et regionalt kultursamarbeidsprosjekt

Article Id
1325
Source site
Bård Bergrabb har skrevet masteroppgave om kultursamarbeidsprosjektet Salt-Stæmma som en del av sin Master of Business Administration.

Av Vibeke Krane

Bergrabb har sett nærmere på hvilke premisser som er lagt til grunn under etableringen og igangsettingen av prosjektet, som er et samarbeid mellom alle kulturskolene i Salten-regionen.

Salt- stæmma er en nyskrevet musikal der barn og unge i alderen 9 - 19 år innehar alle roller på scenen som skuespillere, dansere, sangere og musikere. Bergrabb beskriver det som «et gigantisk opplæringsprosjekt» for de unge.

Kulturell knagg

Målsettinga var at prosjektet skulle framsettes under åpningen av Bodøs nye konsert- og kulturhus Stormen i november, noe det også ble. Hvert år får en av Salten-kommunene «den kulturelle knaggen», som skal løfte fram den enkelte kommune ved å markere et jubileum eller tema. Som årets bidrag til den kulturelle knaggen, var det altså Salt-stæmma som ble «gitt i gave» til det nye kulturhuset.

__CPMMFILEID_HTML__::4381::left::
Bård Bergrabb utenfor Stormen konserthus.

 

Bergrabb, som er kulturarbeider og prosjektleder for musikalen fant det naturlig å skrive masteroppgaven sin omkring kultur. Han ville skrive om noe konkret rundt det han jobber med til daglig, og da han på det tidspunktet var fullt opptatt med Salt-stæmma, så han det som en vinn-vinn-situasjon å skrive om nettopp dette. Det var viktig å finne en passende innfallsvinkel til oppgaven, og han endte altså opp med å ta for seg den første fasen av prosjektet.

 

Funn

Bergrabb intervjuet ulike informanter som var tilknyttet prosjektet; en deltaker, en forelder, en ansatt i Salten Regionråd, en kunstnerisk ansvarlig, rektor på en av kulturskolene og en økonomisk bidragsyter. Han fant at premissene for igangsetting var:

  • Tid

  • Informasjon

  • Økonomi

  • Lokaliteter

  • Motivasjon

  • Læringseffekt

  • Samarbeid

  • Praktisk tilrettelegging

  • Politiske premisser

Foto: Henrik Dvergsdal, 2014

Salt-Stæmma hadde åpningskonsert i Stormen 23. november, en forestilling som ble førstesideoppslag i Avisa Nordland dagen etter. I følge Bergrabb gikk det over all forventning av hva han trodde ungdommen skulle prestere. – Jeg har vært heldig med mange av dem jeg har rekruttert. I tillegg har blant annet regissør, kostymeansvarlig og ikke minst foreldreinnsats vært fantastisk. Musikalen heter «Den velkjente sagaen fra det herrens år ni millioner ni hundre og nitti åtte tusen (f.kr.)»                                    

 

 

Last ned masteroppgaven her.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev