Forsker på samiske mattradisjoner

Samiske mattradisjoner. Foto: Trym Ivar Bergsmo / nordnorge.com
Bidos er digg, men samiske mattradisjoner inneholder mer enn som så. Foto: Trym Ivar Bergsmo / nordnorge.com

Mange forbinder samisk matkultur med bidos og finnbiff, men det viser seg at menyen er mye mer rikholdig.

 

Vuorbbe biejvijn!

Denne artikkelen er produsert i anledning Samefolkets dag 6. februar. Vi ønsker å gratulere med dagen og presentere en smakebit fra vår forskning som fokuserer på samiske perspektiver. 

– Betydningen av mat strekker strekker seg mye lenger enn det å spise seg mett, sier seniorforsker Majken Paulsen ved Nordlandsforskning.

– Våre mattradisjoner sier noe om hvem vi er som mennesker. 

Paulsen er med i det nye forskningsprosjektet Indigenous Homemaking as Cultural resilience to the Effects of Colonisation and Assimaltion (INDHOME). Bak de heftige engelske begrepene skjuler det seg et prosjekt som undersøker samiske og inuittiske hjem og tradisjonene som har utspilt seg i dem. 

– Utenfor var samfunnet sterkt fornorsket, men hjemmet var en trygg arene for egen kulturutfoldelse, sier Paulsen.

 

Eksotiske retter

Innenfor hjemmets vegger ble tradisjoner som mat, håndarbeid, musikk, religion, språk og familieroller holdt i hevd. Noen av mattradisjonene er nokså overraskende.

– Mange forbinder den samiske menyen med bidos og finnbiff, og kanskje gorpi og blodpannekaker, men studier av folks levesett før krigen viser at det var mye mer som havnet på bordet, sier Paulsen.

– For eksempel laget sjøsamene speket kveite som vintermat. Det ble også laget finnbiff av sel. 

 

Gratis seminar

Paulsen kan også avsløre at ikke alle samer var selvberget, men derimot handelsfolk. 

– Noen av dem drev med utstrakt handel og særlig pomorhandelen var viktig for dem, sier hun. 

– Sjøsamene var en del av et internasjonalt, kommersielt marked der de solgte fisk og byttet til seg varer som korn og stoff. 

8. februar er det oppstartsseminar for INDHOME og der skal Majken Paulsen snakke om nettopp samisk matproduksjon og hjemmets betydning. Seminaret er digitalt, gratis og åpent for alle interesserte. 

– Da har du mulighet til å bli nærmere kjent med en rik matkultur som er ukjent for de fleste av oss, sier Paulsen.