Bygger ny by i Stormen

Article Id
6047
Source site
Skal nye Bodø se slik ut? Eller helt annerledes? Det bestemmer du, hvis du besøker litteratursalen i Stormen lørdag 26. eller søndag 27. september. Illustrasjon: Bodø kommune
Skal nye Bodø se slik ut? Eller helt annerledes? Det bestemmer du, hvis du besøker litteratursalen i Stormen lørdag 26. eller søndag 27. september. Illustrasjon: Bodø kommune

Under Forskningsdagene inviterer forskningsprosjektet CityLoops barn i alle aldre til å bygge en modell av nye Bodø, ved å bruke materialer fra den gamle flyplassen.

 


 

Som en del av Forskningsdagene 2020, skaper Re innovasjon en ny verden i litteratursalen i Stormen bibliotek. Hit inviteres Bodøs befolkning til byggedugnad. Ved inngangen foræres alle et par arbeidshansker til odel og eie, for her skal det bygges og ikke smittes.

– Bodøs nye bydel settes opp for første gang. Ved å gjenbruke ulike materialer som finnes på den gamle flyplassen, ønsker vi å invitere bodøværingene til å bygge opp en modell av den nye byen, sier Nina Morvik, daglig leder i Re.

– Vi legger rett og slett frem byggeklosser av ulike materialer og så er det opp til folket å bygge nye Bodø.


Denne gjengen er spent på hvilken by Bodøs befolkning ønsker å bygge. Fra venstre: Nina Morvik (grunnlegger Re), Tor Kristensen (prosjektleder CityLoops / Bodø kommune), Kjerstin Larsen (daglig leder Re) og Thoralf Fagertun (kommunikasjonsrådgiver Nordlandsforskning). Foto: Re innovasjon 


Kan bli virkelighet
I kulissene følger Bodø kommune nøye med. De er sentrale deltakere i prosjektet CityLoops, som arbeider med å gjenbruke materialene fra den gamle flyplassen på nytt i den nye bydelen.

Kan en gammel flyhangar bli en ny idrettshall? En bro? Deler av et høyhus? Eller noe helt annet? Hvordan kan vi bruke betong, treverk, plast og andre materialer på nytt for å bygge en helt ny by?

– Vi er spent på hva Bodøs befolkning finner på. Vi samarbeider også med bylaben, slik at forslagene som dukker opp i løpet av Forskingsdagene, faktisk kan ende opp i den nye byen på ordentlig, sier Tor Kristensen, som er prosjektleder for CityLoops.

Opplevelse og deltakelse
Den nye verdenen, som dukker opp i litteratursalen i Stormen bibliotek lørdag 26. og søndag 27. september, har fått navnet «Gjenbruksloopen». Den er en videreutvikling av fjorårets «Gjenbrukslabyrint» og i likhet med forgjengeneren et initiativ fra Nordlandsforskning, som deltar som forskningspartner i CityLoops.

– Vi ønsker at folk skal oppleve og delta, ikke bare bli fortalt ting. Derfor har vi alliert oss med Re og Bodø kommune under Forskningsdagene, for å skape en helt ny arena for forskningsformidling, sier Thoralf Fagertun, som er kommunikasjonsrådgiver ved Nordlandsforskning.

– Gjenbruksloopen viser at forskning på gjenbruk både er interessant, aktuelt for folk her vi bor og ikke minst svært, svært viktig, sier han.

Vinn Frank
IRIS Salten er også med i CityLoops og på Forskningsdagene skal de ha en stand i Stormen bibliotek. Gjør du det skarpt i Kahoot-konkurransen deres, kan du vinne Frank. 

– Det er en eksklusiv komprimator til plastavfall som reduserer avfallsvolumet opp til 70 prosent, fortellerAnn Nguyen i Iris. 

Del:

FacebookLinkedInTwitter