Forskere: Stig Skreslet, Lisbeth Schei
I tidsrommet 1995-2001 ble FoU-programmet "Bedriftsutvikling 2000" (BU-2000) gjennomført. Programmet ble organisert gjennom regionale forskningsgrupper (moduler) som i samarbeid med et antall lokale bedrifter definerte og fulgte opp utviklingsaktiviteter i bedriftene. Den såkalte "Tromsømodulen" ble etablert med deltakelse på forskersiden fra Norut-Gruppen (Fiskeriforskning og Norut Samfunn), Norges fiskerihøgskole og Universitetet i Tromsø. På bedriftssiden tok vi utgangspunkt i fiskeindustrien og etablerte samarbeid med et utvalg av bedrifter. Siktemålet var å skape støtteaktivitet og kunnskapsutvikling på forskningssiden til bedriftenes interne utviklingsprosesser. I forhold til de metoder som det er lagt opp til i programmet "Bedriftsutvikling 2000" inngikk benchmarking som en av flere metoder for å drive fram utviklingsprosesser i bedriftene. Metoden(e) har fått stor oppmerksomhet på 90-tallet uten at det synes å ha nedfelt seg en klar praksis om hvordan man kan benytte metodene som grunnlag for praktisk bedriftsutviklingsarbeid. Utgangspunktet for arbeidet til Tromsømodulen i BU-2000 har vært å koble ulike metoder og tilnærminger for bedriftsutvikling og samspill mellom bedrifter og forskere. Et viktig grunnlag har vært lagt gjennom bruk av organisasjonsteori og analyser av struktur og prosesser i bedriftene med hensyn på hvordan man er organisert, hvordan kommunikasjon og informasjon fungerer eller ikke fungerer. Videre ble ledelsesforhold kartlagt, og man har i samarbeid med bedriftene undersøkt hvilke kontakt- og samarbeidsmønster som danner grunnlaget for bedriftens koblinger internt og eksternt.
Forskere: Jarle Løvland, Audun Iversen
Forskere: Gisle Solvoll, Finn Jørgensen
Forskere: Karl Jan Solstad
Forskere: Tone Magnussen, Willy Lichtwarck
Rapporten viser hvordan et nytt takstsystem på riksvegferjene, bestående av 4 kjøretøygrupper og gratis passasjerbefordring kan utformes når takstene skal forankres i samfunnsøkonomiske prisfastsettingsprinsipper og tilskuddsbehovet ikke endres vesentlig fra dagens nivå. Det nye takstsystemet medfører at personbiler på korte sterkninger vil få reduserte takster, og reduksjonen øker jo flere som sitter i kjøretøyet. De som reiser langt vil oppleve takstøkninger. Spesielt gjelder dette de største kjøretøyene, som på lange ferjestrekninger vil måtte betale betydelig mer enn i dag. Det nye takstsystemet vil forenkle billetteringen på ferjene. Takstsystemet gjør det også langt mer lønnsomt enn i dag å reise flere i samme bil. Gratis passasjerbefordring kan også innebære at hurtigbåtrederier mister passasjerer og inntekter på de stekninger der det er konkurranseflater mellom ferje og hurtigbåt.
Forskere: Gisle Solvoll, Finn Jørgensen
Forskere: Bjarne Lindeløv
Forskere: Willy Lichtwarck, Tone Magnussen, Johans Tveit Sandvin
Forskere: Tone Magnussen, Willy Lichtwarck, Mårten Söder, Johans Tveit Sandvin
Forskere: Willy Lichtwarck, Tone Magnussen, Mårten Søder, Johans Tveit Sandvin
I denne rapporten vises hovedresultatene fra en undersøkelse av næringsdrivende som har mottatt bedriftsrettet støtte fra SND i 2000. Analysen bygger på spørreskjemaintervju med et representativt utvalg på i alt 1209 virksomheter, noe som utgjør rundt 16% av tilsagnene i 2000. Materialet har blitt behandlet statistisk, og det foreligger et betydelig underlagsmateriale utover det som følger med i denne rapporten.
Forskere: Einar Madsen Lier, Bjørn Brastad, Erlend Bullvåg
Forskere: Einar Lier Madsen, Bjørn Brastad, Erlend Bullvåg
Forskere: Willy Lichtwarck, Tone Magnussen, Ingrid Fylling
Forskere: Trond Bliksvær
Forskere: Karl Jan Solstad, Liv Toril Pettersen, Merethe Sollund, Torgeir Øines
Forskere: Jarle Løvland, Geir Bye, Turid Moldenæs
Forskere: Cecilie Høj Anvik, Gisle Solvoll, Roar Amundsveen
Forskere: Tormod Øia, Jon Olav Myklebust, Kåre Heggen, Agnethe Wiborg
Forskere: Håkan Torleif Sandersen, Terje Olsen