

Myr i Rana – Myr som bærekraftige naturbaserte løsninger på Helgeland
Hva er prosjektet?
Myr i Rana er et samarbeidsprosjekt innen forskning og formidling som utforsker den økologiske, kulturelle og klimamessige betydningen av myr på Helgeland. Myrer er blant de mest effektive karbonlagrene på planeten, og lagrer mer karbon per kvadratmeter enn noen andre økosystemer. Til tross for at de dekker bare 3 % av verdens landareal, inneholder de nesten dobbelt så mye karbon som alle verdens skoger til sammen. Å beskytte og restaurere disse økosystemene er avgjørende i kampen mot klimaendringer og for å nå Norges klimamål for 2050. Med byggingen av Ny lufthavn i Mo i Rana har det oppstått en unik mulighet til å studere flytting av myrområder. Som en del av byggeprosjektet har Avinor igangsatt et pilotprosjekt for å overføre myrområder ved å skape nye myrhabitater i et kunstig basseng utsprengt i fjell innenfor inngrepsområdet for byggingen av den nye lufthavnen. Myr i Rana overvåker denne prosessen vitenskapelig for å oppnå verdifull innsikt i gjenskaping av myr, samtidig som prosjektet øker bevisstheten om myrenes betydning, spesielt blant barn og unge. Prosjektet er et samarbeid mellom Nordlandsforskning, NIBIO, Sweco og Avinor, og styrker tverrfaglig samarbeid på tvers av kommunale og vitenskapelige grenser.
Hvorfor er myrer viktige?
Intakte myrer lagrer karbon, regulerer vannstrømmer og bidrar til biologisk mangfold. Når de dreneres, frigjør de store mengder klimagasser til atmosfæren, noe som bidrar til global oppvarming. Å beskytte og restaurere, eventuelt gjenskape myrer, er en av de mest effektive naturbaserte klimaløsningene. De fungerer også som naturlige flomdempere, filtrerer grunnvann og gir viktige leveområder for sjeldne og spesialiserte arter. Myr i Rana bidrar ikke bare til å forstå det biologiske mangfoldet og disse viktige økosystemtjenestene som myr representerer, men belyser også myrenes kulturelle betydning, som multebærplukking og deres rolle i samisk reindriftstradisjon.
Prosjektmål
- Vitenskapelig overvåking: Utvikle og implementere et langsiktig overvåkingssystem for den flyttede myren for å vurdere biologisk mangfold, karbonlagring og vannretensjonskapasitet.
- Samfunnsengasjement: Øke bevisstheten om myrenes betydning gjennom undervisningsmateriell, guidede turer og workshops rettet mot barn, unge og allmennheten.
- Kunnskapsoverføring: Dele innsikt fra prosjektet med lokale, nasjonale og internasjonale interessenter for å informere om beste praksis for infrastrukturprosjekter som påvirker myrer.
En visjon for fremtiden
Myr i Rana er et utgangspunkt for å fremheve betydningen av myr i Helgeland. Ved å kombinere vitenskapelig forskning med samfunnsengasjement, har Myr i Rana som mål å fremme langsiktig beskyttelse av myrområder i Helgeland. Prosjektet skaper en unik mulighet til å samle kunnskap som kan forme fremtidige miljøpolitiske tiltak, og sikrer at myrenes skjulte verdi blir anerkjent og bevart for kommende generasjoner.
Hvem gjennomfører prosjektet?
- Nordlandsforskning: Forskningsgruppen "Bærekraft - Klima, naturressurser og naturtap" leder samfunnsfaglige studier og formidlingsaktiviteter, med fokus på bærekraftig utvikling og klimatilpasning i Helgeland.
- NIBIO: Ansvarlig for vitenskapelig overvåking av myrens biologiske mangfold, karbonlagring og hydrologiske egenskaper.
- Sweco: Byggherreorganisasjon for Avinor og initiativtaker til å relokalisere myr som en del av prosjektet Ny lufthavn i Mo i Rana. Bidrar med infrastruktur og tilrettelegging for forskningen.
- Avinor: Byggherre for utbyggingsprosjektet Ny lufthavn i Mo i Rana
Prosjektet er gjort mulig med støtte fra Sparebank 1 Helgeland Drivkraftstøtte.
MYR I RANA – UTSTILLINGSÅPNING

Hva er egentlig en myr?
Hvorfor betyr myr noe for livet mitt?
Hva truer myrene våre?
Og – kan en myr faktisk flyttes?
I samarbeid med Nordlandsforskning, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Avinor, Sweco og Vitensenteret Helgeland inviterer Rana Museum til åpningen av den tankevekkende vandreutstillingen MOSEVis fra Norsk institutt for naturforskning (NINA), om myr – et av våre mest undervurderte, men livsviktige økosystemer.
Oppdag MYRENE – og hvorfor de er avgjørende for klima, natur og ditt nærmiljø!
Utstillingen viser blant annet:
Vandreutstillingen MOSEVis fra Norsk institutt for naturforskning (NINA)
Myr i Rana-prosjektet, med det unike pilotprosjektet fra Avinor – der en del av en myr ble flyttet for å gi plass til ny flyplassinfrastruktur. Nå undersøker NIBIO hvordan myra klarer seg på sin nye plass.
Med interaktive installasjoner og engasjerende formidling fra Vitensenteret Helgeland passer utstillingen for både barn, ungdommer og voksne.
Velkommen til åpningen 22. mai kl. 18:00!
Maiken Bjørkan (Nordlandsforskning) og Hedda Hiller (Avinor) forteller hvorfor Myr i Rana er viktig – og hva vi alle kan lære av den.
Som en ekstra smakfull avslutning:
Molteiskrem og moltecrème fra Sjyen er til salgs under åpningen!
For nysgjerrige barn og unge:
Vet du hva som skjer når myra mister vannet sitt?
Hva er torv – og hvorfor er det viktig?
Hvor bor myrulla, frosker og insekter?
Utforsk en ekte myr – gjennom spill, modeller og eksperimenter hos Vitensenteret Helgeland!
Utstillingsperiode: 22. mai – 30. september
Sted: Rana Museum
Prosjektet er støttet av Sparebankens Drivkraftstøtte.