Stor interesse for forskningskonferanse om funksjonshemming

Trond Bliksvær. Foto: Thoralf Fagertun
Det 20 år gamle nettverket arrangerer sin tiende konferanse og Trond Bliksvær har vært med hele veien. Foto: Thoralf Fagertun

Med 140 deltakere og 88 papers, er forskningskonferansen til Norsk nettverk for forskning om funksjonshemming mer populær enn noen gang.

Norsk nettverk for forskning om funksjonshemming (NNFF) har arrangert forskningskonferanse annen hvert år siden nettverket ble stiftet i 2004. Det betyr at årets utgave er den tiende i rekken og jubileet blir feiret i Bodø, der Nordlandsforskning er en av de regionale samarbeidspartnerne.

– Det er veldig artig å se at interessen for konferansen er så stor, sier forsker 1 ved Nordlandsforskning, Trond Bliksvær.

Forskere ved Nordlandsforskning var sentral når NNFF ble stiftet for 20 år siden. Mange er fortsatt aktive deltakere når nettverket arrangerer konferanser. Bliksvær er en av dem, Terje Olsen ved FAFO en annen. Cecilie Høj Anvik, Ingrid Fylling og Johans Sandvin ved Nord universitet er også med i gjengen.  

– Det er et veldig nyttig nettverk å være med i. Hvis vi har nye forskningsideer, har vi umiddelbart et fagnettverk å koble på for å utvikle samarbeid og prosjektsøknader.

 

Nye nisjer

For tiden er det spesielt prosjektet Accesstour som representerer Nordlandsforsknings fokus på funksjonshemming. Accesstour handler om tilgjengelig reiseliv og bygger på tidligere forskning gjort på instituttet. På konferansen er prosjektet tematisert gjennom paperet «Naturbaserte aktiviteter og opplevelser, tilgjengelig for alle?», der prosjektleder og seniorforsker ved Nordlandsforskning, Karin Marie Antonsen, er en av bidragsyterne.

– Accesstour er et godt eksempel på en ny nisje som har blitt etablert i feltet forskning om funksjonshemming, som kombinerer denne typen forskning med forskning om opplevelser og reiseliv, sier Bliksvær, som kan avsløre at også flere nye forskningsnisjer er i anmarsj.

– Vi er i ferd med å starte opp forskning på funksjonshemming i et arktisk perspektiv, sier han.

Under konferansen får den nye nisjen oppmerksomhet i sesjonen «Komparative perspektiv, nordiske og globale». Nordlandsforskning presenterer både paperet «Disability in the arctic regions  - a socio-spatial approach», der Bliksvær får selskap av kollegene Birgit Pauksztat og Merete Fabritius, og paperet «People with disabilities in the Arctic: A systematic literature review», der Pauksztat og Bliksvær samarbeider med Laura William fra University of Greenwich.

 

Tilbake til sine egne

For Trond Bliksvær er nettverkets forskningskonferanse et faglig høydepunkt, men også en arena der gamle kjente møtes.

– Jeg har jo holdt på noen tiår, og denne konferansen er virkelig som å komme tilbake til sine egne, sier han.

Begivenheten finner sted på Scandic Hotel Havet i Bodø 3. og 4. juni. Bufdir og Statped er medarrangører, mens Nord universitet og UiT Norges arktiske universitetet er regionale samarbeidspartnere, sammen med Nordlandsforskning. Teknisk arrangør er Senter for livslang læring ved Høgskolen i Innlandet.

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev