Nordlandsforskning representert i nasjonale ekspertgrupper

Åge Mariussen, Helga Eggebø, Camilla Risvoll. Foto: Morten Ovesen, Marta Anna Løvberg og Karoline O.A. Pettersen
Seniorforskerne Åge Mariussen, Helga Eggebø, Camilla Risvoll. Foto: Morten Ovesen, Marta Anna Løvberg og Karoline O.A. Pettersen

Tre forskere fra Nordlandsforskning er invitert inn i ekspert- og referansegrupper nedsatt av Norges forskningsråd.

Seniorforskerne Åge Mariussen, Camilla Risvoll og Helga Eggebø besitter alle kompetanse som Forskningsrådet etterspør. 

Mariussen er oppnevnt som medlem av nasjonal referansegruppe for klima, energi og mobilitet, en samling av eksperter som skal gi innspill knyttet til Norges prioriteringer og strategiske prosesser i Horisont Europa. 

Åge Mariussen er en svært erfaren næringsforsker, med ekspertise på smart spesialisering og regional næringsutvikling. 

Camilla Risvoll har i en årrekke forsket på reindrift, klimatilpasning og erfaringskunnskap. Nå er hun invitert inn i en referansegruppe for reindrift, som skal bistå Forskningsrådet med å utarbeide en strategi for landbaserte mineraler. 

Helga Eggebø skal bidra i en ekspertgruppe som skal hjelpe regjeringen med å utarbeide en tverrsektoriell FoU-strategi for å styrke kunnskapsgrunnlaget for likestillings-, ikke-diskriminerings- og mangfoldsinnsatsen, med Forskningsrådet som sekretariat. 

Eggebø er en anerkjent forsker på likestillingsfeltet og ble allerede som stipendiat invitert inn i regjeringens likestillingsutvalg (2010-2012). 

 

En anerkjennelse

Administrerende direktør Iselin Marstrander er meget fornøyd med at Forskningsrådet anerkjenner kompetansen ved instituttet gjennom å invitere forskerne inn i ekspert- og referansegrupper. 

– Det er flott at vi har forskere på Nordlandsforskning som har synliggjort sin kompetanse nasjonalt og internasjonalt, både gjennom å ha viktige prosjekter i sin portefølje og formidle resultater i vitenskapelige artikler og andre medier, sier Marstrander.

Det er da heller ikke første gang at Nordlandsforskning har hatt attraktiv kompetanse i kollegiet. 

– Gjennom tidene har vi hatt eksperter som er oppnevnt i ulike komiteer. For meg er dette en bekreftelse på at vi holder på med viktige samfunnsspørsmål, og tiltrekker og utvikler gode forskere, sier Marstrander. 

 

Muligheten til å påvirke

Maiken Bjørkan, forsker 1 ved Nordlandsforskning, er og har vært en del av internasjonale ekspertgrupper som arbeider med spørsmål knyttet til arktiske kystsamfunn. Hun mener at deltakelsen til forskere fra små institutt i nordområdene ikke bare er stas, men helt nødvendig. 

– Det er kjempeviktig at vi som bor og lever der utfordringene gjør seg gjeldende, er med på å påvirke hvordan man ser på dem, sier Bjørkan.   

 

– Det er vi som virkelig forstår utfordringene og kan stille andre, relevante spørsmål om problemstillingene vi prøver å løse. 

For Bjørkan har gruppearbeidet vært en verdifull erfaring. 

– Jeg synes det er en god idé å prioritere slike verv. Man får være med der de største forskningsnavnene gjerne er og delta i diskusjonene. Det er viktig å være der det skjer og få oversikt over hva forskningssamfunnet internasjonalt er opptatt av, sier hun.  

– Nordlandsforskning, som er et lite regionalt forskningsinstitutt, kan være stolt av at vi har forskere som blir invitert inn i referansegrupper og ekspertgrupper, og får muligheten til å påvirke forskningsfeltet. 

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev