ArcSolution skal bekjempe forurensning i Arktis

One Health framework

EU-prosjektet ArcSolution er i gang. Prosjektet har som mål å redusere forurensningen i Arktis ved hjelp av en helhetlig tilnærming som tar hensyn til både miljø og menneskers helse.

Prosjektet skal studere miljøgifter som organiske kjemikalier, tungmetaller, mikroplast og patogener i et Arktis i endring. Målet er å skape bærekraftige løsninger som involverer lokalsamfunnene i å beskytte miljøet og menneskers helse.

Forurensning i Arktis er et stort problem. Den skader miljøet og helsen til menneskene og dyrene som lever der. Når isen smelter, frigjøres skadelige miljøgifter, og nye miljøgifter kommer inn i området på grunn av menneskelig aktivitet. Resultatet er alvorlige problemer for planter og dyr, matforsyningen og lokalsamfunnene. ArcSolution jobber for å løse disse problemene. Prosjektet bruker den nyeste vitenskapen og samarbeider med menneskene som bor i Arktis, for å finne de beste løsningene.

 

ArcSolution project participants
Deltakere fra ti land var samlet i Bodø 23. oktober 2024 for å delta på prosjektets kick-off. Foto: Marta Anna Løvberg

 

ArcSolution samler eksperter fra institusjoner i Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Grønland, Sveits, Kina og Canada. Nord universitet i Norge leder prosjektet, med Jon Øyvind Odland, lege, epidemiolog og spesialist i fødselshjelp og kvinnehelse, som vitenskapelig koordinator. Han understreker at ArcSolution fokuserer på reelle løsninger for befolkningen i Arktis, ikke bare rapporter til Brussel.

– Vi er stolte over å lede dette viktige prosjektet sammen med et fantastisk team fra ti land. Målet vårt er å skape løsninger som kommer de arktiske samfunnene direkte til gode, sier han. 

 

Prosjektinformasjon

Finansiering: Den europeiske union, Horisont Europa-programmet

Tidsramme: 1. august 2024 - 31. juli 2028

Prosjektpartnere:

  • Nord universitet (NORD), Norge
     
  • University of Oulu (UOULU), Finland
     
  • Aarhus University (AU), Danmark
     
  • Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU), Norge
     
  • Arctic Knowledge (AKn), Norge
     
  • Illisimatusarfik, University of Greenland (UGR), Grønland
     
  • Alfred Wegener Institute (AWI), Tyskland
     
  • Ocean Atmosphere Systems (OASys),  Tyskland
     
  • Nordlandsforskning, Norge
     
  • UiT - Norges arktiske universitet, Norge
     
  • Arctic Monitoring and Assessment Programme Secretariat (AMAP), Norge


Assosierte partnere:

  • Agroscope (AGRO), Sveits 
     
  • Peking University People's Hospital (PKU), Kina  
     
  • Memorial University of Newfoundland (MUN), Canada

Fra vitenskap til løsninger: Et glimt inn i prosjektet

ArcSolution har flere arbeidspakker (WPs) som tar for seg ulike aspekter ved arktisk forurensning. Alle arbeidspakkene henger sammen og overvåkes av WP1, som fokuserer på ledelse og administrasjon. 

– Ved Nord universitet er vi stolte av å lede dette innovative arbeidet med et One Health-perspektiv. Vi ser frem til å skape virkningsfulle og varige løsninger på de presserende forurensningsproblemene i Arktis, sier Odland. 

One Health er en tilnærming som anerkjenner at menneskers helse er nært knyttet til helsen til dyr og vårt felles miljø.

Arbeidspakke 2 fungerer som et overordnet rammeverk som danner grunnlaget for alle andre arbeidspakker i prosjektet. Denne arbeidspakken innebærer å etablere et spesialisert One Health-rammeverk som er skreddersydd for Arktis, og som skal veilede og integrere innsatsen i hele prosjektet. Dette rammeverket vil kombinere vitenskapelige data med innsikt fra lokalsamfunn, urfolksgrupper og helsepersonell. I tillegg vil arbeidspakke 2 omfatte folkeforskningsinitiativer for å tette datamangler og øke samfunnsengasjementet.

I arbeidspakke 3 skal forskerne studere forurensningskilder, transportveier og akkumulering av miljøgifter i forbindelse med klimaendringene, med fokus på eksponering overfor mennesker. Denne arbeidspakken vil gi lokalt tilpassede lister over miljøgifter og eksponeringsmodeller for hvert sted.

WP4 skal undersøke hvordan miljøgifter påvirker helsen til økosystemer, biologisk mangfold og mennesker. Vi skal vurdere hvordan miljøgifter beveger seg gjennom næringskjeden, og undersøke hvordan bakterier og virus overføres mellom dyreliv og mennesker. Resultatene vil omfatte data om toksisitet, risikovurderinger og innsikt i mikrobiomet.

Arbeidspakke 5 vil konsentrere seg om å utvikle teknologi som gir null forurensning og strategier for en sirkulær bioøkonomi som sikrer rent drikkevann og matsikkerhet. Denne arbeidspakken vil gi skreddersydde strategier for å redusere forurensning og ideer for fremtidig matforsyning i arktiske samfunn.

Den siste arbeidspakken har som mål å involvere allmennheten, særlig unge mennesker, i forurensningsspørsmål. Gjennom folkeforskningsprosjekter og opplysningsarbeid vil denne arbeidspakken også informere beslutningstakere og sikre at ArcSolutions resultater blir bærekraftige. Resultatene vil omfatte opplæringsmateriell, politiske notater og strategier for å inkludere One Health i akademiske programmer.

Nordlandsforskning er aktivt involvert i ArcSolution-prosjektet. Seniorforsker Majken Paulsen er den interne lederen. Forskerne våre bruker sin ekspertise innen bærekraft, miljøforvaltning og samfunnsengasjement til å utvikle praktiske løsninger for arktiske samfunn. Nordlandsforskning tar utgangspunkt i et helseperspektiv og en nedenfra-og-opp-forståelse av hvordan forurensning påvirker mennesker og andre livsformer i Arktis. Instituttet samarbeider med lokalsamfunnene for å formulere relevante og fremtredende strategier for å håndtere disse utfordringene og støtte etableringen av bærekraftige arktiske samfunn. Denne tilnærmingen sikrer at prosjektets planer for håndtering av forurensning er bærekraftige og kulturelt sensitive, noe som bidrar til det arktiske miljøets og lokalsamfunnenes motstandskraft. I tillegg er Nordlandsforskning avgjørende for å kommunisere prosjektets funn og resultater på en effektiv måte.

 

 

En deltakende tilnærming 

En av ArcSolutions unike egenskaper er den deltakende tilnærmingen. Lokale skoler, kommuner og urfolkssamfunn vil bli direkte involvert gjennom borgerforskningsinitiativer, slik at innbyggerne kan bidra til overvåking av forurensning og tiltak for å redusere den. Dette samarbeidet skal sikre at løsningene som utvikles, er praktiske, kulturelt tilpassede og bærekraftige.

NRI gjennomfører en komparativ, nedenfra og opp-studie i Tromsø og Longyearbyen for å utfordre og utvide den nåværende operasjonaliseringen av One Health-begrepet. 

 

– Forståelsen av helse avhenger av hvordan kunnskap produseres og hvem som har tilgang til den. Vår tilnærming tar hensyn til maktdynamikk og virkningen av strukturelle forskjeller på både gruppe- og individnivå. Vi vil også utforske forholdet til naturen, utfordringene som følger av klimaendringer, det å bo i marginale områder som Arktis, kulturelle praksiser og andre potensielle faktorer som påvirker vår forståelse av helse i Arktis, sier Majken Paulsen.

I tillegg til vitenskapelig forskning har ArcSolution som mål å påvirke politikken både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Prosjektet vil produsere politiske notater og anbefalinger som støtter reduksjon av forurensning og motstandskraft i arktiske miljøer. Disse resultatene vil bidra til EUs Green Deal og andre globale miljøavtaler, og styrke Arktis' rolle som en kritisk region i kampen mot klimaendringene.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev