Til Lofoten for å redde beitedyra

Article Id
5502
Source site
Beitedyr på Røst. Foto: Ingrid Bay-Larsen
Beitedyr på Røst. Foto: Ingrid Bay-Larsen
Kan droner og virtuelle gjerder berge bønder med dyr på utmarksbeite når effektene av klimaendringer gjør seg gjeldende? Internasjonale eksperter samles i september på Ballstad i Lofoten for å finne nye løsninger.

Bønder som lar buskapen beite i fjellet, går en fremtid full av utfordringer i møte. Bærekraftig matproduksjon, utmarksforvaltning og tilpasning til ny infrastruktur er bare noen av dem. Klimaendringer er kanskje den største utfordringen av dem alle.

– Behovet for å forstå hvordan slike landbruksregioner påvirkes av alle endringsprosessene, er prekært, sier Ingrid Bay-Larsen, forskningsleder for miljøgruppa ved Nordlandsforskning og medarrangør av konferansen «Adapting Innovation in Grassland Management to Farmers' Needs to Face Social and Climatic Changes», som altså finner sted på Ballstad.

– Vi møtes for å diskutere hvilke muligheter vi har for å løse utfordringene, gjennom samarbeid mellom aktører fra ulike fag og sektorer, sier Bay-Larsen.



Ingrid Bay-Larsen. Foto: Morten Ovesen

 

Klimaendringer gir nye sykdommer
Møtet har internasjonal pondus. FNs organisasjon for ernæring og landbruk og CIHEAM (International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies) er med på arrangørsiden, sammen med Nordlandsforskning, NIBIO og Norsk Landbruksrådgivning.

De besøkende får se ulike sider av Lofoten, med fokus på beitedyr og forvaltningen av dem. Først og fremst skal det utveksles ideer til løsninger. Tekniske innovasjoner er et av temaene.

– Den tekniske utviklingen i landbruket er betydelig. Konsepter som virtuelle gjerder og dronegjeting er allerede introdusert. Nye løsninger kommer stadig, sier Bay-Larsen.

Andre tema som skal på bordet er forskjellene mellom ensartet innmark og utmarka med sitt mangfold av arter. Kan dette mangfoldet gi foreløpig uante fordeler?

– Vi skal dessuten diskutere mulige reaksjoner på at klimaendringene gjør nordområdene mer utsatt for ulike smittsomme dyresykdommer, sier Bay-Larsen. 

Populære Lofoten
Nettverksmøtet foregår fra 9. til 12. september og er det tjuende i sitt slag. I fjor landet ekspertene i Zaragoza i Spania, i år tar de hurtigruten fra Bodø til Stamsund og tar inn på Kræmmervika Rorbuer i Ballstad. Forskerne fra NIBIO gleder seg sammen med sine medarrangører til arrangementet.

– Det er en del jobb med et slikt arrangement, men det er virkelig verdt det. Lofoten er et ideelt sted for å diskutere utmarksbeite. Her går sauene både i fjell og fjære, og det er ingen hemmelighet at selv bereiste internasjonale eksperter gjerne vil ta turen hit, bemerker Vibeke Lind fra NIBIO.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev