Fra São Paulo til Bodø

Article Id
5512
Source site
En hver nordlandsforsker som oppnår doktorgrad, må bekle denne hatten, inntil en ny doktor kan overta. Foto: Thoralf Fagertun
En hver nordlandsforsker som oppnår doktorgrad, må bekle denne hatten, inntil en ny doktor kan overta. Foto: Thoralf Fagertun

Vår nye næringsforsker Letícia Antunes Nogueira fra São Paulo ønsket å se verden. Tilfeldighetene førte henne nord for polarsirkelen. På veien har hun fått med seg en doktorgrad fra Danmark.

La oss være ærlige: Bodø kunne vært et kvartal i São Paulo. Brasils største by har nærmere 20 millioner innbyggere og for 10 år siden var Letícia en av dem. Så hvordan i all verden havnet hun her hos oss?

Litt av forklaringen ligger i det brasilianske utdanningssystemet. 17 år gammel måtte Leticia ta et valg.

– Hva skulle jeg bli? Jeg ønsket å bli journalist. Jeg likte å skrive, var interessert i språk og hadde lyst til å reise. Men jobbmulighetene for journalister var begrenset, så selv om jeg kom inn på studiet, valgte jeg det bort, forteller hun.

Med fornuften som guide, fant tenåringen frem til handel og kontor. Det skulle føre til en jobb i bankvesenet, midt under en av de verste finanskrisene noen sinne.



Både administrerende direktør Iselin Marstrander (t.v.) og forskningsleder for næringsgruppa Kjersti Bardal fikk anledning til å feire Leticias ferske doktorgrad i Nordlandsforsknings lokaler. Foto: Thoralf Fagertun
 

Dansk doktorgrad
Banken ble solgt til en annen bank, og selv om Letícia beholdt jobben var tiden moden for å forlate kaoset. Hun og gubben bestemte seg for å følge drømmen om å se verden.

– Vi ønsket å dra til Europa for å oppleve stor variasjon innenfor korte avstander. Men vi ønsket å reise på en ansvarlig måte, ved å studere.

En sterk interesse for innovasjon og entreprenørskap drev ekteparet nordover, i første omgang til Aalborg i Danmark. Der endte Letícia opp som stipendiat. Det vil si, hun endte opp som doktor. En vellykket disputas ble gjennomført nå i juni.

– Avhandlingen fokuserte på en dansk bedrift i energisektoren og dens evne til å tilpasse seg skiftende betingelser over tid, forteller Leticia.

– Under disputasmiddagen nevnte en av veilederne at min skjebne ikke var helt ulik den jeg skrev om i avhandlingen. Jeg skjønte hva han mente.




Leticia i aksjon under prøveforelesningen på Aalborg universitet. Foto: Privat
 

Nesten journalist
Aalborg universitet samarbeider titt og ofte med Nord universitet. En norsk epost begynte å sirkulere rundt på det danske universitetet. Det var snakk om en stipendiatstilling i Bodø. Letícias mann leste og likte eposten, og ekteparet fra São Paulo som ville se verden, fikk se Bodø.

Santos FC ble byttet ut med Bodø/Glimt og storbyjungelen med Bodømarka.

– Jeg har blandede følelser, innrømmer Letícia

– Men Keiservarden er veldig flott.

Og med en doktorgrad innenfor entreprenørskap og innovasjon, var næringsgruppa på Nordlandsforskning en naturlig destinasjon.

– Selv om jeg ikke ble journalist, har jeg endt opp med en jobb som inneholder både skriving, språk og reising, så det ordnet seg jo ganske greit, konkluderer Leticia.

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev