På eventyr i forskerland

Article Id
5435
Source site
En bøtte med isvann lærte ungene at ishavet er iskaldt. Foto: Thoralf Fagertun
En bøtte med isvann lærte ungene at ishavet er iskaldt. Foto: Thoralf Fagertun
Julia Olsen tok 5- og 7-åringer med på eventyr til Arktis under Forskningsdagene.

– Vi bor i Arktis, men ungene vet ikke hva det er for noe, sier Julia Olsen, som forsker på klimaendringer og skipstrafikk i Arktis.

Denne uvitenheten ønsket Olsen å kurere, så under Forskningsdagene inviterte hun en skoleklasse og en barnehage til forskereventyr.

Barna fikk bli bedre kjent med både Svalbard og Solovetsky. Siden Olsen selv har barn, skjønte hun at det ikke var nok bare å fortelle om de eksotiske stedene. Dermed fikk de unge håpefulle dyppe hendene ned i en bøtte med isvann, kjenne på fossiler fra Svalbard, se bilder av dyr som lever i Arktis og studere en globus, som viste veldig tydelig at vi bor langt, langt nord.

– Å få en saftis var selvsagt høydepunktet, innrømmer Olsen.


Forsker Julia Olsen viser frem Svalbard til en interessert forsamling. Foto: Thoralf Fagertun

Videre læring
Olsen fikk ideen til å lage forskereventyr da hun merket hvor interessert hennes egne barn var i det hun forsket på.

– Jeg synes det er viktig å formidle forskning også til barn. Og det gikk kjempefint. Det var et stort engasjement hos barna som besøkte oss, de stilte mange gode spørsmål og var interessert, sier forskeren.

Gjennom fortellingen om isbjørnen Bjørnis ble besøket også introdusert for forurensingsproblematikk i Arktis. Alt i alt fikk både barnehagebarna og skoleelevene mye ny kunnskap med seg tilbake.

– Både barnehagen og skolen tar tematikken med seg videre og lager opplegg basert på det de har lært her hos oss, sier Olsen.


Det aller beste er å ha is i magen. Foto: Thoralf Fagertun

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev