Nettverk og klynger som innovasjonsverktøy

Article Id
3252
Source site
F.v.: PhD studentene Veronika Trengereid og Olga Høgh-Guldberg
F.v.: PhD studentene Veronika Trengereid og Olga Høgh-Guldberg
Nettverk og klynger er del av Norges innovasjons policy. Vi ser det blant annet ved satsningen på programmer for bedriftsnettverk, Arena og NCE i Innovasjon Norge.

Av: Dorthe Eide, Handelshøgskolen, Nord universitet.

I OiNs delprosjekt 1.2 (Læring og innovasjon i og mellom virksomheter) har vi blant annet studert ulike nettverk. Noen små læringsnettverk gjennom VRI’s nettverksprogram, der ett av dem kom med i bedriftsnettverksprogrammet. Vi har sammenlignet Arena Innovative opplevelser og et stort dansk nettverk (Lille Turisme) i fht bandwagon effekt (Fuglsang & Eide, 2013), strukturelle og prosessuelle «stilas» (Eide & Fuglsang, 2013) og nettverksdrevet læring og innovasjon (Eide & Fuglsang, 2015). Uformelle sosiale nettverk, kunnskap og holdninger er studert på Svalbard (Hoarau, Wigger & Bystrowska, 2014). I tillegg har bachelor og masterstudenter skrevet om ulike nettverk.
 

Kirsti M. Hjemdal og Dorthe Eide

I del to av OiN ønsket vi å gjøre en mer omfattende studie av nettverks betydning for innovasjon, og valgte Arena-programmet. Så langt har syv reiselivsklynger deltatt i dette programmet. Hvilken betydning har Arenaprogrammet for opplevelsesbasert reiseliv generelt og innovasjon spesielt? Hva skjer med klyngene etter at programmet er ferdig? Hva er viktige faktorer og prosesser? Dette er noen av spørsmålene vi undersøker. Datainnsamlingen er i sluttfasen, og dataanalyse er i startfasen. Alle syv klynger studeres gjennom halvstrukturerte intervju og dokumenter.

6.-10. april var studiens forskningsteam samlet på Roskilde Universitet (RUC) for status, første analyser og grovdesign av de to første paper. Medvirkende forskere i denne studien er PhD studentene Olga Høgh-Guldberg (Høgskolen i Lillehammer) og Veronika Trengereid (Høgskolen i Sogn og Fjordane og Handelshøgskolen Nord universitet), samt seniorforsker Kirsti M. Hjemdal (Agder forskning) og førsteamanuensis og arbeidspakkeleder Dorthe Eide (Handelshøgskolen Nord Universitetet). Eide veileder PhD studentene, sammen med professor Lars Fuglsang (RUC). I tillegg til utvikling av ny teoretisk og praktisk kunnskap, håper vi å bidra med policy implikasjoner.

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev