Etter Lytring: Veier bygges av matematikk og politikk

Article Id
3356
Source site
Det vil alltid være slik at stortingspolitikere elsker å sende et "postkort" hjem med penger til et nytt veiprosjekt, men det er helt i orden, så lenge ny-veien kommer som følge av en åpen, demokratisk debatt - og prosjektene kan kvalitetssikres av ekspertetens kalkyler.

Av: Per Jarl Elle, Nord universitet

Så langt kunne Gisle Solvoll, førsteamanuensis, Nord universitet, Eirik Sivertsen, første nestleder i Transport- og kommunikasjonskomiteen Stortinget (AP), Marianne Medby, direktør i Bodø Næringsforum og Geir A. Mo, administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund være enige.

Men til tross for en god og raus Lytring-debatt i Bodø 7. september 2016, ble ikke spørsmålet hva som er god samfunnsøkonomi i norsk transportsektor fullt ut besvart. Siste poeng fikk debattleder Arne O. Holm: Mange mente å bygge ut flyplassen i Longyearbyen og fiberkabel fra fastlandet til Svalbard var norsk samfunnsøkonomisk "galskap" - men resultatet ble en målbar suksess for Norge i Arktis.

Debatten om "modellenes tyranni" i norsk samferdsel er altså ikke slutt – selv om veistandarden i kongeriket blir stadig bedre.

Neste Lytring i Stormen er 13. oktober - hvor spørsmålet er Hva er det med barnevernet? Det arrangeres også Lytring under Forskningsdagene, og da er stedet Mo i Rana Babettes, 21. september.

Andre Lytringer framover:

Onsdag 21/9 Utmarka som spiskammers – gått ut på dato?

Torsdag 13/10 Er det krise i norsk barnevern? Og hvilket ansvar har i tilfelle utdanningsinstitusjonene?

Torsdag 10/11 Historie som identitetsbyggende prosjekt – om samisk historie og nasjonsbygging

Torsdag 8/12 U(t)dannet – om kunst og kultur i dagens skole

Nord universitet og Nordlandsforskning inviterer til Lytring – arena for forskningsformidling og refleksjon. Vi lover fersk kunnskap og nye perspektiver på aktuelle samfunnsspørsmål. Lytring finner sted hver måned utover høsten, i Stormen bibliotek.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev