Nordlandsforskning på feltarbeid på Island

Article Id
1427
Source site
Hvordan nordiske land arbeider med ungdom som sliter med å gjennomføre skole, få innpass i arbeidslivet og som opplever å ha psykiske helserelaterte utfordringer, er tema for forskningsprosjektet Visum Norden. Nå har forskerne Cecilie Høj Anvik og Ragnhild Holmen Waldahl snakket med ungdom på Island.

VISUM Norden- Overganger og samarbeid rundt sårbare unge, utføres på vegne av prosjektet ”Unga in i Norden- psykisk hälsa, arbete, utbildning” ved Nordens Velferdssenter, Nordisk Ministerråd.

40 intervjuer

I to uker har forskerne Cecilie Høj Anvik og Ragnhild Holmen Waldahl vært på Island og intervjuet 40 personer. Prosjektleder Anvik oppsummerer ukene som spennende og intense. Forskerne har intervjuet ungdommer, nasjonale og regionale/lokale myndigheter og praksisfelt innenfor sosial, velferd, helse, utdanning og arbeidsliv.
 

Prosjektleder Cecilie Høj Anvik
Ragnhild Holmen Waldahl.

By og bygd: Reykjavik og Akureyri

Island rommer store geografiske områder med en variert bosetning. Landet har rundt 325 000 innbyggere og består av flere større og mindre kommuner. Mer enn halvparten av landets innbyggere bor i og rundt hovedstaden Reykjavik, mens Akureyri er den fjerde største kommunen med knappe 18 000 innbyggere. For å få kunnskap om, og innsikt i, regionale variasjoner, har forskerne besøkt og studert begge disse to regionene.
 

Hrafnhildur Tómasdóttir, direktør for veiledning og rekruttering, Arbeidsdirektoratet på Island.

Døråpner på Island

Hrafnhildur Tómasdóttir, direktør for veiledning og rekruttering, Arbeidsdirektoratet Island, og representant for Island i referansegruppen for prosjektet Nordiske unge, har vært en svært viktig portåpner og tilrettelegger for studien gjennom sin kontaktflate ut mot feltet. Uten gode hjelpere lokalt, vil slike studier være vanskelig å gjennomføre. Derfor er vi svært takknemlige for Tómasdóttirs hjelp og tilrettelegging, understreker forskerne Waldahl og Anvik.

Færøyene neste

Tilsvarende studie vil gjennomføres på Færøyene i de kommende to ukene (uke 8 og 9), hvor Waldahl og Anvik i tillegg til å intervjue samme målgruppe som på Island, også er invitert til å holde en gjesteforelesning om forskningsfeltet på Færøyenes universitetet  (Fróðskaparsetur Føroya), for øvrig et av de minste universitetene i den vestlige verden.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev