Hva er det som driver dem?

Article Id
1474
Source site
Og sånn kan datainnsamling også være. Kjeldstrup under datainnsamling Storstolpan, våren 2014
Og sånn kan datainnsamling også være. Kjeldstrup under datainnsamling Storstolpan, våren 2014
”En emosjonell reise i ekstremsportens verden”. Hva er det som driver ekstremsportsutøverne? Dette er spørsmålet en gruppe forskere ved institutt for psykologi (UIT, Norges Arktiske Universitet) har jobbet med de siste årene. Ved bruk av video og moderne analysemetoder er svaret nærmere enn noen sinne.

”Å si at det har vært lett, ville vært å lyve. Men man skal ikke treffe på første forsøk hver gang, da forsvinner moroa”. Audun Hetland er Phd. Stipendiat ved institutt for psykologi i Tromsø, og har siden dag én vært den første til å innrømme at prosjektet han har begitt seg ut på er ambisiøst. ”Vi er kommet til et stadie hvor løsningene og resultatene kommer raskere enn problemene, så det ser veldig bra ut”!

Analyserer video

Sammen med masterstudentene Simen Bø Wie og Eirik Kjelstrup har Hetland brukt 2 år på å samle inn og analysere videoer av ekstremsportsutøvere. Verktøyet som brukes er et avansert ansiktsanalyseprogram produsert av Nederlandske Noldus. Dette gir forskerne en mulighet til å se hvordan aktivitetene faktisk oppleves. Programmet legger en ”maske” med 520 målepunkter over ansiktet til deltakeren. Og ved å måle avstanden og dynamikken mellom disse punktene, sier den oss noe om personen uttrykker glede, redsel, overraskelse, eller andre emosjoner. ”Det høres kanskje rett frem ut, men det har det overhodet ikke vært. Vi har tatt en programvare som er laget for å brukes i en lab, og anvendt det slik vi ønsket å gjøre det. Dette har ført oss opp på fjelltopper, ned elvejuv, og med dette har det også fulgt en god del utfordringer. Vi har virkelig fått presset programvaren til det ytterste, og det virker som produsentene i Nederland syntes dette har vært spennende. De har vært svært behjelpelige, og kommet med løsninger der vi har stått fast.

Presenterte forskningen

Torsdag 11. Desember la Bø Wie og Kjelstrup frem prosjektet på en konferanse arrangert av Noldus. På Universitetet i Oslo var norske forskere samlet for å dele erfaringer med programvaren, og lære av hverandre. ”Det har vært en unik mulighet for oss å få presentere vår forskning på et slikt arrangement. Vi fikk virkelig se hvordan forskning rundt om i Norge drives fremover, og fikk utrolig mange gode og spennende innspill på vårt prosjekt”.  Arrangøren fra Nederland var også svært begeistret over resultatet, og neste års konferanse ble planlagt allerede før arrangementet  var over.

Fremover er det hektiske dager for forskningsgruppen i Tromsø. Matthias Mittner (Førsteamanuensis, UIT), har mønstret på i forskningsgruppen, og bidrar til at databehandlingen går raskere enn noen gang. ”Det jobbes med ferdigstilling av data, og begynnelsen på de første manuskriptene. Så vi står foran en hektisk, men spennende vår, med mål om å få ferdigstilt to artikler samt en masteroppgave.  Kanskje blir det også tid til en topptur eller to” konkluderer Bø Wie. Før han legger til at det denne gangen blir uten datainnsamling. For at forskningen skal bli god, trengs det nemlig også litt tid til refleksjon!

 

Skrevet av:

Eirik Kjelstrup

Masterstudent Psykologi

UIT Norges Arktiske Universitet

 

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev