Samler data om SALT

Article Id
1291
Source site
UiN-studenter fikk innsikt i avansert reiselivsprosjekt.

UiN-studenter fikk innsikt i avansert reiselivsprosjekt.

Skrevet av: Per Jarl Elle, UiN 

​SALT er et mobilt, internasjonalt kunst- og kulturprosjekt til 15 millioner kroner. Nær 8000 mennesker opplevde åpningen i slutten av august 2014 i et varmt, nordnorsk sommervær. -  Åpningen ble jo en stor suksess, og ikke minst det fantastiske været med utrolige lyssettinger fra naturens side, med solnedgang, farger på himmelen etter – og nordlyset, sier Dorthe Eide, førsteamanuensis ved UiN Handelshøgskolen i Bodø.

 Dorthe Eide og Frank Lindberg har begynt å studere SALT som ett case i forskningsprosjektet Opplevelser i Nord (www.opplevelserinord.no). Samtidig involverer de alle studentene på profileringskurset ‘Ledelse og markedsføring i service- og opplevelsesøkonomien’, tredjeåret i Bachelor i økonomi og ledelse. 


Klassen som jobber med SALT.

Bachelorstudentene ved UiN Handelshøgskolen i Bodø har jobbet i grupper på to eller tre, og valgt et spesialtema ut fra en liste på 8-9 tema, foruten at de måtte undersøke en del fellesspørsmål.

- Hele klassen har hatt SALT som case i en obligatorisk oppgave. Alle skulle besøke SALT for å delta og observere, samt at hver student skulle gjøre intervju med minst to informanter hver, der den ene informanten skulle ha vært på åpningshelgen og den andre skulle være en som de møtte mens de besøkte stedet, forklarer Eide.

 I slutten av september tok en kraftig storm ned hovedattraksjonen, Storhjella, den 150 meter lang konstruksjon inspirert av fiskehjellene i Lofoten.

Nå skal fiskehjella reise seg av plankehaugen. 

Halvparten av Bachelorstudentene på kurset ved UiN Handelshøgskolen i Bodø fikk ikke sett SALT før attraksjonen ble midlertidig lukket. Men studentene har intervjuet SALT-besøkende og dannet seg et bilde av hvilket inntrykk SALT-konseptet har hatt for informantene.

 - Studenten har fått jobbe med et virkelig - og ikke oppdiktet-  innovativt case, og de kan delta med innspill som kan gi læring for aktørene i Saltprosjektet. Noen av studentene forteller om en bratt læringskurve og om fagintegrering til metodefaget. I flere av forelesningene er innovasjon et hovedtema. Og ett av budskapene da er viktigheten av kreativitet, mangfold og litt crazy ideer, særlig i tidlige faser av innovasjonsprosesser, sier Dorthe Eide.

Bachelorstudentene Erlend Svartsund (23) og Sindre Fagerlid (23) har sett på markedsføringen av SALT på Sandhornøy.

- Vi har intervjuet fire personer. Av de fire personene vi intervjuet var det bare en som var veldig kulturinteressert. De øvrige tre var ikke særlig interessert men valgte å dra på grunn av vareprat og det de hørte om SALT gjennom media. Markedsføringen av SALT var svært vellykket. De har opplevd stor medieomtale både i internasjonal, regional og lokal presse. Men vi sitter også igjen med et inntrykk av at markedsføringen lokalt i Bodø området kunne vært bedre. Det er overraskende få som egentlig vet hva og hvor SALT er, sier Svartsund.

Idéen om SALT har sin opprinnelse i Lofoten International Art Festival (LIAF) i 2010. Fagerlid og Svartsund, som er fra Svolvær husker at de opplevde kimen til SALT i Svolvær for fire år siden.

- Det var tradisjonelle fiskehjeller, hvor fisken hang til tørk. Under konsertene ble det til slutt så varmt at det begynte å dryppe fra fisken ned på konsertdeltakerne. Det var et veldig bra arrangement, sier Sindre Fagerlid.

 Ingrid Marie Johannessen (22) og Sabina Beslija (22) skal studere til siviløkonom.

Studentene valgte temaet ‘Opplevelsesrom med vekt på natur og kystkultur: Hva og hvordan bidrar til verdiskaping eller –tapping?’

Begge ble positivt overrasket. 

 - Ideen i seg selv er noe utenom det vanlige, som vi var litt skeptisk til før vi begynte å jobbe med prosjektet. SALT er unikt på sin måte og naturen rundt er bare med på å forsterke en allerede god opplevelse, sier Sabina Beslija.

__CPMMFILEID_HTML__::4189::left::Ingrid Marie Johannessen sier at SALT bidrar til verdiskaping i den form av at folk tiltrekkes til Sandhornøy, naturen i nord og at prosjektet forhåpentligvis gir ringvirkninger i reiselivet og bidrar positivt til Bodø og Salten som reisemål.
 
 Planen er å demontere SALT og å flytte elementene til andre land som Grønland og Island etter ett år.

 - Jeg vil si at studentene har bidratt til å kartlegge de første pilotdata til forskningen om hele SALT-prosjektet, og de har bidratt til forskningsprosjektet gjennom sine analyser og refleksjoner, sier Eide.

Her er Dorthe Eides oppsummering av noen av studentenes funn:

Viktigheten av det å være ute-inne samtidigSamspill mellom natur og kystkultur, men også natur og kultur i form av kunst eller musikkBetydningen av følelser i opplevelsesprodukterBetydningen av sikkerhet også ved kulturorienterte utendørsprodukterTotalopplevelser avhenger av gode kjerneprodukter med opplevelser i sentrum og støtteprodukter som  toalett, skilting, transport, søppelhåndtering, parkeringBetydningen av kompetanse og kvalitet i alle leddMarkedsføring og vareprat

Om den kinesiske filmskaperen Yang Fudong (Aesthetica Magazine Blog)

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev