Har studert nettverk i reiselivet

Article Id
1329
Source site
Reiselivsbedrifter har god nytte av å delta i nettverk så sant deltakerne vil det samme med nettverket og har gjort gode avtaler seg imellom.

- Reiselivsbedrifter har god nytte av å delta i nettverk så sant deltakerne vil det samme med nettverket og har gjort gode avtaler seg imellom. Det sier Mire Gjernes som har skrevet masteroppgave om nettverk i opplevelsesbasert reiseliv. Hun har fått støtte fra Opplevelser i nord til masteroppgaven.

- Jeg har sett på hvordan opplevelsesprodusenter i Lofoten ser på og forholder seg til nettverkssamarbeid, hvorfor de velger å delta, hvordan slike nettverk kan lykkes, og hvilken betydning/rolle ledelse har for samarbeidet, sier Gjernes, som skrev masteroppgaven på Handelshøgskolen i Bodø. 

Nettverk i Lofoten

Hun har tatt for seg fire nettverk i Lofoten, men tror at hennes funn er aktuelle også i andre regioner og landsdeler.

Nettverkene hun har studert, er svært forskjellige - også i størrelse. De fire er LOVE lunch, Arena Innovative Opplevelser, Lofoten Winter og Førjulseventyret i Henningsvær.

Ønske om økt lønnsomhet og vekst, behov for økt kunnskap og kompetanseheving, tilgang til andres kompetanse, hjelp til og/eller felles produktutvikling, sesongutvidelse, felles markedsføring og salg, samt muligheter for å etablere relasjoner til andre i næringen, var viktige årsaker informantene oppga for deltakelse i nettverk.

Grundig forarbeid

- Noen nettverk lykkes bedre enn andre. Mine funn viser at  grundig forarbeid, bedriftenes engasjement og  forankring, nettverkets sammensetning, personlige relasjoner, mulighet og vilje til å bruke tid på fellesskapet, og at nettverket genererer lønnsomhet og vekst hos deltakerne er viktige moment for å få dette til, fortsetter Gjernes.

- I tillegg har ledelsen stor betydning. Stabil ledelse og en daglig ledelse som legger vekt på å mobilisere deltakernes kompetanse, kreativitet og energi, og som kan være brobygger mellom de ulike deltakerne er av største betydning.  Betydningen av profesjonell ekstern koordinator understrekes.

Viktig samarbeid

Gjernes konkluderer med at nettverk har mange fordeler og muligheter for bedrifter innenfor opplevelsesbasert reiseliv, men ting kommer ikke av seg selv. Grundig forarbeid , gjensidig tillit, respekt og raushet er svært viktig for suksess. 

Dagens gjester stiller krav. Disse må næringen kunne møte. Ved å samarbeide er sjansene for å kunne levere opplevelser i verdensklasse meget stor.

Masteroppgaven heter Nettverk i opplevelsesbasert reiseliv. En kvalitativ undersøkelse av nettverk i Lofoten. 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev