- Hamsunsenteret gjør mye riktig

Article Id
1315
Source site
Hamsunsenteret har mye bra å bygge videre på, mener Dorthe Eide i Oin som er med på å utvikle senteret videre.

Hamsunsenteret har mye bra å bygge videre på, mener Dorthe Eide i Oin som er med på å utvikle senteret videre.
Eide, som er førsteamanuensis på Handelshøgskolen i Bodø, holdt foredrag om kulturbasert opplevelsesdesign på strategikonferansen for Hamsunsenteret 13. mars.

Innlevelse

- De gjør viktige grep innen kulturbasert opplevelsesdesign, sier Eide.
Forskning viser at folk ofte vil ha produkter som gir gjenkjennelse og innlevelse.  På Hamsunsenteret bruker de Hamsuns diktning og bygger opplevelsen rundt denne.

Dorthe Eide ga hamsunsenteret råd for strategien videre. Foto: Geir Winther

På senterets Kafé Knut serverer de gjestene lunsmåltidet Markens Grøde inspirert av boka med samme navn. Her er det byggrøt og krøkkebærsaft  i tråd med passasjen i boka der Isak Sellanrå kokte grøt fordi han i mangel av kone som kunne koke for seg, måtte ha mat som kunne vare hele dagen. Dette får gjestene opplest fra boka mens de får grøten servert som forrett.

Så fikk Isak seg kone, Inger. Da fikk han tid til å fiske, får gjestene høre fraboka, mens de får servert ørret og spekemat med tilbehør. Og til desserten med multebær og krumkaker får de høre om Inger på multemyra.

Litterær føde

- Vi fikk litterær føde i tillegg til mat. Det var spennende lagt opp. Måten de lagert lunsjen på viser hvordan litteraturen kan inspirere maten og hvordan de klarer å sette gjestene inn i sammenhengen, sier Dorthe Eide.

Det er nettopp dette hun understreker i sitt foredrag om kulturbasert opplevelsesdesign. Eide viser blant annet til Astrid Lindgrens värld der de har fjernet alt av pommes frittes og hamburgere og bare tilbyr mat og suvenirer som kan knyttes til Astrid Lindgrens tid og litteratur.

Flere temabaserte måltider

- Forskning viser at folk vil at ting skal henge sammen. Du bør ha en overgripende tematikk. Så kan du i tillegg ha underliggende temaer, sier Eide.

Hun anbefaler Hamsunsenteret å bygge videre på det de har gjort med Markens Grøde slik at de har flere temabaserte måltider og andre aktiviteter.
- De kan bruke Pan og de andre bøkene  og finne råvarer til i tråd med disse. De bør bruke ulike opplevelsesrom, for eksempel mat og litteratur servert rundt bålet.

Opplevelsespakker

Dorthe Eide understreker at det er viktig at senteret når ut til de rette markeder med ulike tilbud. Både gjester som er superopplest på Hamsun og til de som ikke har et så nært kjennskap til forfatteren.

- For de som ikke er svært opplest og interessert blir det ekstra viktig å involvere flere sanser og aktivitet slik at de blir engasjert. Det er også viktig å samarbeide med andre utenfor senteret og lage gode opplevelsespakker. Hamsunsenteret ligger utenfor allfarvei. For de fleste besøkende er det langt å reise dit. Da må du ha gode og riktige totaopplevelser for de ulike segmenter, sier Eide.

Litteraturcamp

I tillegg bør de vurdere hvordan distribuerte opplevelser og tjenester kan bidra til å bygge opp om de oppmøtebaserte opplevelser. For eksempel kan lærere i videregående skole være viktige ambassadører for å øke kjennskapen til og lesingen av Hamsun, det kan derfor være verdt å vurdere å lage en idebank for lærere om det å  gjøre Hamsun interessant for ungdommen.

Litteraturcamp kan være en annen idé, der Hamsuns liv og litteratur er den røde tråd gjennom totalopplevelsen, mens ulike aktiviteter kan bygges rundt hovedtemaet, som for eksempel kajakktur, fjelltur og galleribesøk.

Dorthe Eide: Kulturbaserte opplevelser.

 

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev