Frykt er en viktig ingrediens i gleden

Article Id
1327
Source site
Drivkraften for toppskikjørere har elementer av frykt og overraskelse, sier Simen Oscar Bø Wie som har målt ansiktsuttrykk hos skiløpere.

Drivkraften for toppskikjørere har elementer av frykt og overraskelse, sier Simen Oscar Bø Wie som har målt ansiktsuttrykk hos skiløpere.

-  Gleden kommer når de står og ser seg tilbake til der de kom fra, sier Bø Wie. Han har fått støtte fra Opplevelser i nord til bacheloroppgaven  "The feeling of skiing: an exploratory study of the emotions of skiiers".

Motivasjon

Studien inngår i et større prosjekt – Drivkraft - i regi av Bø Wies veileder, stipendiat Audun Hetland på UiT Norges Arktiske Universitet. Han forsker på motivasjon. For å finne ut hva som driver skikjørere, og hvordan denne motivasjonen virker, må man se på følelser, ifølge Hetlands omtale om prosjektet.

Men det handler ikke bare om den store fantastiske gledesfølelsen, ifølge Bø Wie. 

Filmet ansiktsuttrykk

- Denne studien har brukt et helt spesielt ansiktsmål,  i en helt ny teknikk, hvor vi 24 ganger i sekundet kan se hva en person føler. Ansiktsuttrykk er svært knyttet til følelser, og ved hjelp av en spesiell teknikk har vi fulgt skiløperen fra topp til bunn i de bratteste fjellsidene, forklarer Bø Wie.

Ved å sammenholde ansiktsmålene med svarene på spørreskjemaer har de funnet ut litt om hvordan skikjørerne er som personer og hvordan de selv har opplevd skituren.

- Det vi har funnet ut er at de opplever skikjøringen som interessante og skumle oftere enn morsomme. Vi ser først de glade ansiktene når skiløperen har stoppet opp i sporet sitt og ser seg  tilbake. Da får de tid til å forstå at de har mestret turen ned og klapper seg selv på skulderen, sier Simen Oscar Bø Wie.

Overførbart

Han mener at konklusjonene i denne studien kan overføres til andre livsområder.

- Det finnes to typer glede – behagelig glede og gleden når du utfordrer deg selv. Man kan tenke seg at man ikke finner noen glede i å gjøre lekser for eksempel, eller i å spille saksofon. Men kanskje er det som med skikjøring – du må opp en lang og hard bakke, det er slitsomt og ikke gøy.
Det er først etterpå at du kjenner på gleden. Med ansiktsmåleren kunne vi se at ansiktsuttrykket for det aller meste var nøytralt. Og noen ganger var det altså frykt vi målte. Selv om skikjørere gjerne vil si at det er helt fantastisk å kjøre, er det ikke glede hele tiden. Den største gleden får de ved å mestre og å utfordre seg selv. Ved slik å finne ut mer om ingrediensene i motivasjon, kan man kanskje bidra til at andre blir mer motiverte, mener Bø Wie. 

I studien måles ansiktsuttrykk på 94 skikjørere i Nord-Norge. Ansiktene ble filmet mens de kjørte nedover. Filmen ble deretter analysert med en ansiktsleder som måler 490 punkter i et ansikt.

I tillegg til Audun Hetland, har professor Tove Irene Dahl og professor Joar Vittersø vært Simen Oscar Bø Wies veiledere i forbindelse med bacheloroppgaven.

Last ned oppgaven.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev