Balanse gir flytopplevelse

Article Id
1316
Source site
Balanse mellom ferdigheter og utfordringer er det beste utgangspunktet for å komme i flowtilstand, viser en studie av toppskikjørere.

- Litt uventet, sier Eirik Refsnes Kjelstrup, som har skrevet bacheloroppgaven "Balanse eller ubalanse? Utfordring og ferdigheters rolle i opplevelsen av emosjoner assosiert med flow"  ved Institutt for psykologi på Universitetet i Tromsø.

Kjelstrup har fått støtte fra Oin til oppgaven.

- Hva er som som driver folk til å holde på med ekstremsport? Det som er felles er følelsen det gir. Én av følelsene som vi tror er veldig viktig, er flow - eller flyttilstand - der du er helt oppslukt og glemmer tid og sted, sier Eirik Refsnes Kjelstrup. Han har testet to ulike teorier om hvordan man kommer i en slik tilstand:

Er det ved balanse mellom utfordringer og ferdigheter, eller er det heller en liten ubalanse mellom utfordringer og ferdigheter som framkaller slike opplevelser?

Kjelstrups studie omfatter 94 skikjørere på topptur. Han samlet inn data før og etter, og har undersøkt hvordan en balanse eller ubalanse mellom utfordring og ferdigheter påvirker følelsen av velbehag, frykt og interesse.

Han hadde forventet at en liten ubalanse mellom utfordring og ferdigheter ville føre til dannelsen av en flowtilstand i form av høyere verdier av interesse og velbehag.  Og at en stor ubalanse - der utfordringene er større enn ferdighetene - ville føre til mer  frykt, samt at en stor ubalanse hvor ferdighetene er større enn utfordringen, ville føre til velbehag. 

Konklusjonen er at balanse gir det beste utgangspunkt for flytopplevelsen.

 Der ferdighetene er større enn utfordringene,er det mindre sannsynlig at du opplever flyttilstanden. Det skyldes  kanskje  at  du da ikke trenger å være så fokusert på kjøringen, men har kapasitet til å bry deg om det som er utenfor, sier Kjelstrup.

Der du får utfordringer som er i balanse med ferdighetene, er du så fokusert på oppgaven at du ikke har kapasitet til å tenke på noe annet.

Kjelstrup mener dette er overførbart blant annet til arbeidslivet.

- Når man er i flow, fungerer man mest effektivt og ikke minst har man den beste opplevelsen. Derfor bør det legges til rette for at man er i en slik balanse. Man bør ikke ha for enkle arbeidsoppgaver og heller ikke for vanskelige. Det optimale er å ha passe store utfordringer samtidig som man har kontroll over situasjonen, sier Kjelstrup.

Hans veileder har vært Audun Hetland.

Lenke til oppgaven.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev