Søker om å få forskningssenter

Article Id
1272
Source site
Nordlandsforskning og Universitetet i Nordland søker om å få forskningssenter innen reiseliv og opplevelser.

2. oktober leverte reiselivsforskere søknadsskisse til et nasjonalt forskningssenter innen opplevelser og reiseliv. Hvis forskningsmiljøet i Bodø får sin søknad godkjent, vil Bodø få sitt første Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI).  Det vil i så fall medføre 160 millioner kroner over åtte år.

Først ute

- Dette er første gang i Norge at noen prøver seg på å få et forskningssenter innenfor reiseliv. Det er behov for å videreutvikle reiselivet, og til det trengs det forskning og ny kunnskap. Gjennom mange år har vi bygget opp et forskningsmiljø på dette området, sier forskningsleder Einar Lier Madsen på Nordlandsforskning.

Forskningsrådet startet SFI-ordningen i 2007. I dag er det 21 slike tidsbegrensede forskningssentre i Norge, de aller fleste innenfor naturvitenskapelige fag. Neste år er perioden over for de 14 første sentrene, og 14 nye skal inn. Bodømiljøet har tro på at deres søknad skal gå gjennom.
    - Det er stort behov for systematisk kunnskapsbygging innen reiselivet og kulturnæringer, påpeker førsteamanuensis Dorthe Eide ved Handelshøgskolen i Bodø.

Oppmøtebaserte opplevelser

Søknaden fra Bodø omfatter ikke bare forskning på reiseliv med overnatting, men på det forskerne i et samlebegrep kaller oppmøtebaserte opplevelser.
- Det vil si at det kan være (kultur)opplevelser også der du bor. Vi ønsker å finne ut mer om hvordan man kan utvikle opplevelser som folk vil delta i og betale for.

Forskerne ønsker:

1. å finne ut mer om forbrukeren

2. å utvikle verktøy for å lage nye opplevelser

3. å skape nye forretningsmodeller der alt fra transport, hoteller og opplevelsesbaserte bedrifter samarbeider

Hånd i hånd

En forutsetning for SFI er samarbeid mellom forskningsmiljø og næringsliv. Forskningsrådet dekker halvparten av kostnadene, den andre halvparten skal bedriftene og forskningsmiljøene dekke.
- Da vi kontaktet potensielle bedriftspartnere, merket vi fort at SFI er et anerkjent virkemiddel, sier Einar Lier Madsen som blant annet har fått Hurtigruten, turistforeningen, NSB, Widerøe, Thon, Avinor, NHO og LO med på laget.

Første steg

SFI-søknadsskissen som ble sendt inn 2. oktober skal nå behandles av Forskningsrådet. I midten av november får Nordlandsforskning og Universitetet i Nordland svar på om de kan gå videre med en endelig søknad.

SFI

  1.  tidsbegrenset forskningssenter som kan etableres og finansieres for inntil åtte år.
  2. utvikler kompetanse på høyt internasjonalt nivå, på områder som er viktige for innovasjon og nyskaping
  3. første senter ble etablert i 2007
  4. i dag er det 21 SFI i Norge

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev