Forskning løfter reiselivet

Article Id
1262
Source site
Styrket samarbeid og kunnskapsbasert utvikling trekkes fram som forklaringer på at reiselivet nordpå vokser mer enn i resten av landet. Innovasjon Norges turistbarometer er ikke oppløftende lesning for norsk reiselivsnæring. Blant spurte representanter for reiselivsnæringen forventer 60 prosent enten stagnasjon eller tilbakegang. Men Nord-Norge er inne i en positiv trend, viser verdiskapingsanalyser og overnattingstall. Vinterturismen vokser mest.

Slagkraft og stordrift 

- I hele 2011 og 2012 hadde Nord-Norge sterkere vekst i antall overnattinger enn resten av landet. Det er litt tidlig å si noe om 2013, men det er grunn til fortsatt optimisme, sier Hanne Østerdal, direktør for Nordlandsforskning og styreleder i NordNorsk Reiseliv til Regionalnytt, Kommunal- og regionaldepartementets nyhetsbrev.

Hun peker på to hovedårsaker til Nord-Norges oppsving: etableringen av NordNorsk Reiseliv, og kunnskapsbasert utvikling av gode opplevelsestilbud.
 
NordNorsk Reiseliv ble etablert i 2010. Dette er et felles markedsføringsselskap for Nord-Norge, finansiert av de tre nordligste fylkeskommunene og Kommunal- og regionaldepartementet (KRD).
 
- Det gir slagkraft og stordriftsfordeler i markedsarbeidet, og rom for å tenke langsiktig, helhetlig og strategisk. Nordland, Troms og Finnmark er et stort geografisk område, med store variasjoner. Jeg er imponert over hvor kort tid det tok å etablere et godt samarbeid, sier Østerdal til Regionalnytt.

Forskningsbasert 

Reiselivet har tradisjonelt vært lite opptatt av forskning og utvikling som kilde til kunnskap og innovasjon. I nyere undersøkelser sier mer enn åtte av ti reiselivsbedrifter i Nord-Norge at de mener forskning er viktig eller svært viktig for utviklingen av reiselivet i landsdelen.
 
- Det er et formidabelt tall, og endringen har skjedd på kort tid, sier Østerdal.

Opplevelser i nord

I Nordland har tre ulike programmer virket sammen: Arena Innovative Opplevelser, VRI Reiseliv (VRI= virkemidler for regional innovasjon) samt det femårige forskningsprogrammet Opplevelser i nord.
 
- Gjennom disse tre programmene har reiselivsnæringen, forvaltningen og forskerne skapt et felles kunnskapsgrunnlag. Reiselivsbedriftene er små hver for seg, og har tatt innover seg at konkurrenten ikke er nabobedriften, men reisemål i andre deler av verden. Ved å samarbeide om gode opplevelsestilbud kan man innfri forventninger fra reisevante besøkende som betaler godt og stiller store krav til sine reiseopplevelser, sier Østerdal.

Opplevelse

Begrepet "opplevelse" er rød tråd i alle programmene.
 
- Å bruke dette begrepet i utvikling av reiselivsnæringen har vært forløsende, både for bedriftsutvikling og innovasjon, og for å forske på reiseliv som fenomen, sier Østerdal til Regionalnytt.

Mer kunnskap

Samarbeidet mellom næring og forskning har på kort tid blitt tillitsfullt og nært. Flere av bedriftene er både samarbeidspartnere og "forskningsobjekter" – de forskes både med og på.
 
Det nære samarbeidet mellom reiselivsnæringen og forskningsinstitusjoner har resultert i det første forskningsbaserte undervisningstilbudet for reiselivsnæringen ved Universitetet i Nordland – et samlingsbasert kurs i opplevelsesdesign for de som vil lære mer om utvikling og produksjon av lønnsomme opplevelser.

Novadis 

Nettportalen Novadis er også et resultat av den samlede innsatsen. Novadis er en kunnskaps- og utviklingsportal som gjør kunnskap om reiselivsforskningen lett tilgjengelig.
 
- Økt forskningsinnsats og det at næringen både bidrar til og tar i bruk forskningen er en forutsetning for å levere opplevelser i verdensklasse, mener Nordlandsforsknings direktør.

 

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev