Forsker går på ski over Grønland

Article Id
5319
Source site
Ragnhild Holmen Waldahl har gått over Grønland før. Her fra forrige tur i 2008.  Foto: kryssogtvers.com
Ragnhild Holmen Waldahl har gått over Grønland før. Her fra forrige tur i 2008. Foto: kryssogtvers.com

Nordlandsforsknings Ragnhild Holmen Waldahl skal bruke de neste 25 dagene til å gå 600 kilometer på ski.

Til daglig er hun forskningsleder for velferdsgruppen hos Nordlandsforskning, men den neste måneden er Ragnhild Holmen Waldahl eventyrer. Hun skal krysse Grønland fra vest til øst, på ski, med en 60 kilos pulk på slep.

– Vi starter i Kangerlussuaq, forhåpentligvis 22. april, hvis alt går etter planen. Vi blir da kjørt opp til 660 meters høyde, der innlandsisen starter, forteller Holmen Waldahl.


Ragnhild Holmen Waldahl. Foto: Morten Ovesen


Høyere enn Galdhøpiggen
De første fire til seks dagene skal brukes til å forsere brefallet. Så venter selve innlandsisen og lange, seige dagsetapper.

– Vi går åtte timer om dagen og må få i oss 4500 kalorier hver dag. Havregrøt og nøtter er gode energikilder, meddeler den turglade forskeren.   

– Rundt dag 11 når vi DYE II, som er en nedlagt amerikansk radarstasjon som ligger nedsunket i isen. Seks dager senere når vi turens høyeste punkt, som ligger på omtrent 2500 meter.

Den siste drøye uken foregår i en umerkelig nedoverbakke. På slutten av turen må ekspedisjonen holde øynene åpne for isbjørn, som har blitt observert i området fra tid til annen.



Mai er normalt en kald tid på isen, men kan by på alt fra 35 kuldegrader om natten til nullføre og regn. Vind kan forekomme. Foto: kryssogtvers.com 


Ikke ukjent terreng
– Forhåpentligvis ankommer vi Isortoq fjord i god tid før dag 25. Der vil vi bli plukket opp av båt og transportert til Isortoq, sier Holmen Waldahl.

Nordlandsforskning er for øvrig ikke ukjent i Isortoq. Seniorforsker Grete Hovelsrud gjorde i sin tid feltarbeid her. Her kan du lese en liten betraktning fra oppholdet hennes på Østgrønland.

Holmen Waldahl har også vært på Grønland før. I 2008 deltok hun på en ekspedisjon som krysset innlandsisen fra øst til vest, den gang i august og september.

De som ønsker å vite mer om Ragnhilds tur over isen og tidligere og ekspedisjoner, kan følge med på Facebook.