Presenterer byforskning på storkongress i Bodø

Article Id
5510
Source site
Bodø ByLab står i Stormen bibliotek og blir forsket på av Nordlandsforskning. Foto: Thoralf Fagertun

Nordlandsforskning er med på moroa når byplanleggere fra hele verden møtes i Bodø i oktober.

Byforskning er et satsningsområde for Nordlandsforskning og forskerne ved instituttet var derfor svært fornøyd med at den 54. ISOCARP-kongressen ble lagt til Bodø.

ISOCARP står for International Society of City and Regional Planners, og samler meriterte byplanleggere fra over 80 land verden over. I fjor ble kongressen arrangert i Portland i staten Oregon i USA. Året før var stedet Durban i Sør-Afrika og i 2015 samlet byplanleggerne seg i Rotterdam i Nederland.

– At ISOCARP velger å legge kongressen til Bodø, viser at det skjer mye spennende her, understreker Mathias Reinar, en av Nordlandsforsknings byinteresserte forskere.
 



Mathias Reinar. Foto: Thoralf Fagertun

 

Innbyggerne må med
Kongressens overordnede tema er klimaendringer og vår urbane fremtid. Og selv om det høres rart ut her i Bodø, er overopphetede byer et vesentlig globalt problem. Kongressen er ikke beskjeden i sine ambisjoner, for som det står i invitasjonen:

– De beste og smarteste planleggerne i verden skal til Bodø for å fortelle oss hvordan sivilisasjonen skal reddes. Intet mindre.

Fokus er spredt på seks ulike undertema. Et av dem er sosiale nettverk, der samtaleemner som innbyggermedvirkning dukker opp.  

– Det passer oss i Nordlandsforskning veldig bra. Vi har flere prosjekter som handler om innbyggermedvirkning, sier Reinar.

– Et av dem heter «Småbyurbanisme i nord: nye metoder for medvirkning og økt livskvalitet», der vi blant annet forsker på bylaben som Bodø kommune har satt opp i Stormen bibliotek, for å finne ut hvordan byens innbyggere benytter seg av den, forteller Reinar.

Innovativ integrering
Et annet spennende prosjekt som blir gjenstand for oppmerksomhet under ISOCARP, kalles «Mangfoldige byer: Innovasjon i integrering». Prosjektet forsøker å finne ut hvordan byer kan settes i stand til å handtere økt immigrasjon og større kulturelt mangfold.  

Dette temaet tar Tone Magnussen fra Nordlandsforskning med seg til kongressen, når hun skal lede en 90 minutters panelsamtale, en såkalt «session». Den har fått tittelen «Planning for diversity», som på norsk blir noe sånt som «Planlegge for mangfold».




Tone Magnussen. Foto: Morten Ovesen

 

– Vi skal diskutere innovative multikulturelle integreringstiltak som hjelper oss til å leve sammen på tross av ulikheter, forklarer Magnussen.

– En rekke aktører skal være med på samtalen, både fra akademia, frivillige organisasjoner og myndigheter.

Viktig å bidra
Magnussens bidrag til kongressen er et av flere for Nordlandsforskning.

– Vi bidrar med flere vitenskapelige artikler, såkalte papere, og vil lede flere tematiske sesjoner under kongressen. Det er naturlig at byforskerne på Nordlandsforskning bidrar når ISOCARP kommer til byen, slår Reinar fast.