– Hvorfor faller flere og flere utenfor skolen?

Lytring: Hvem har skylda når ungene dropper ut av skolen? Illustrasjon: Vegard Albert Skogmo

Rana ungdomsskole har flere elever som aldri møter på skolen. Fravær er et økende problem i hele landet. Lytring vil finne ut hvorfor.

Lytring: Hvem har skylda når ungene dropper ut av skolen?

Hvor: Park 22 Byscena

Når: Onsdag 7. desember 19:00 – 20:30

Gratis inngang

Over hele landet sliter skolene med fravær og frafall.

 – Vi hører stadig om barn og ungdommer som ikke er til stede på skolen og i undervisningen, og som faller helt utenfor over lengre perioder. Også i Mo i Rana er skolefraværet en utfordring både for skolen og lokalsamfunnet, sier Ragnhild Holmen Waldahl, forskningsleder ved Nordlandsforskning.

Hun forsker på skolefravær og sitter i panelet under onsdagens Lytring på Park 22.

Norsk forskning på skolefravær har ofte satt søkelys på diagnose og individuelle årsaker, eller «feil», hos eleven. Holmen Waldahl er ikke så sikker på at det er riktig vei å gå.

– I stedet for å fokusere entydig på de individuelle årsakene, må vi også tørre å stille spørsmål som utfordrer oss som samfunn, sier hun.

– Hva er det ved skolen som institusjon som gjør at flere og flere tilsynelatende faller utenfor?

 

Tar tak i problemet

Også Rana ungdomsskole sliter med fravær, men snur slettes ikke ryggen til problemet.

– Skolen erkjenner utfordringen og ønsker å gjøre noe md det. De har satt i gang prosjektet RAUS, som skal identifisere årsaker og finne bedre tiltak i møte med elever som holder seg borte fra skolen, sier Holmen Waldahl.

Prosjektet utføres i samarbeid med en rekke lokale aktører som PPT, NAV, BUP og skolehelsetjenesten, og dessuten Nordlandsforskning og Nord universitet.

Både situasjonen i Rana og resten av landet blir gjenstand for debatt under Lytring på Park 22 onsdag 7. desember.

Debattanter i panelet er Hilde Thoresen (Rana ungdomsskole), Ronny Olsen (Nordland fylkeskommune), Line Warholm (Psykolog Warholm), Rebekka Brox Liabø (Snakk for deg sjøl!), Ragnhild Holmen Waldahl (Nordlandsforskning) og Håkon Pruglhei (ungdom med egen erfaring).

Debattleder er Silje Tamara Rojas.

Del:

FacebookLinkedInTwitter