Forskereliten i Arktis samles til historisk «toppmøte» i Bodø

Bodø, harbour, city landskape
Arctic Congress Bodø 2024 skjer i Bodø - den første Europeiske kulturhovedstaden nord for polarsirkelen. Kongressen samler fagfolk, beslutningstakere, næringsliv, urfolk og studenter fra ulike felt for å utveksle kunnskap, presentere innovative ideer, og diskutere aktuelle saker. Nordlandsforskning og Nord universitet er vertskap for konferansen.

- Dette blir spektakulært, sier professor Grete Hovelsrud.

Opp mot 1500 internasjonale deltakere samles til det som blir årets store forsknings-begivenhet i Arktis denne våren. Det skjer i fylkeshovedstaden Bodø om drøye to måneder.

Arctic Congress Bodø 2024 kombinerer hele tre arktiske kongresser. Aldri før har et arrangement av dette kaliberet funnet sted i Norge. Selve kongressen går ikke av stabelen før 29. mai til 3. juni, men i dag slippes selve programmet.

- Det er toppforskerne i Arktis som kommer. Store navn innenfor sine felt, sier klimaforsker og professor Grete Hovelsrud ved Nordlandsforskning og Nord universitet.

Hun har i lang tid jobbet med programmet.

- Det er spektakulært, med så mange arktiske aktører samlet på ett og samme sted,

- Vi kobler urfolk, arktiske ambassadører, forskere, politikere og næringsliv sammen. Det er ganske uvanlig i kongress-sammenheng. Også utdanningsinstitusjonene er med.

 

Grete Hovelsrud
Professor Grete Hovelsrud ved Nordlandsforskning og Nord universitet.

Fokus på urfolk

Kjernen i programmet er sesjonene, som er drevet fram av forskningsfronten. Dette er selve ryggraden til kongressen, med mye ny og spennende forskning, tilføyer Hovelsrud.

- Samlingspunktene er plenumspanelene, og der får vi løftet opp diskusjonene på et litt annet nivå enn vi gjør i forskningen, forklarer hun.

Det blir et sterkt fokus på urfolkstematikk, legger Hovelsrud til.

- Vi har også noen side-arrangementer med «pubinarer» som tar opp mer betente temaer, som hva vi gjør nå når Russland er ute av bildet.

 

Raske endringer

Hovelsrud tror nettopp forholdet til Russland nok vil bli en «snakkis» under kongressen, og et stort tema mellom folk «i gangene».

For det er ikke til å komme unna at den store arktiske kongressen jo vil mangle det landet som står for halvparten av landområdene i Arktis.

- Noen av oss husker tiden før og etter at Berlinmuren falt. I 30 år har det vært naturlig for oss å dra til Russland og samarbeide med russiske forskere.

- Nå er det mange spørsmål som reiser seg: Hvordan går vi fram nå? Vil det noen gang bli det samme? At vi også tar opp de vanskelige spørsmålene viser at dette er en kongress med stor grad av dybde og bredde.

Som klimaforsker har Grete selv erfart hvordan det vanskelige forholdet til Russland har redusert eksempelvis tilgangen til viktige forskningsdata fra russisk side av Arktis.

- Det er veldig raske endringer, og når vi ikke lenger har samarbeid med Russland og ikke vet hva de holder på med, så mangler vi kunnskap da. Som forsker er det ganske fælt.

 

Unik begivenhet

Nordlandsforskning og Nord universitet er vertskap for kongressen. Nordlandsforskning står også for kulturprogram og våre forskere deltar i flere av både plenum og paralellsesjoner.

- Grete Hovelsrud har hatt presidentskapet i vertsorganisasjonen IASSA, og både presidentskapet og kongressen er et samarbeid mellom Nordlandsforskning og Nord universitet. Dette blir stort og viktig for nettverksbygging, faglighet, samarbeid og profilering. Det er et enormt arbeid som ligger bak denne kongressen, i begges organisasjoner og i samarbeid med alle samarbeidspartnerne som er nødvendig for å få dette til i Bodø. Takk for en gedigen innsats. - sier Iselin Marstrander, administrerende direktør i Nordlandsforskning.

Hovelsrud ser fram til kongressen, og sier at det er stor interesse også fra ikke-arktiske land.

- For eksempel Frankrike og India.

- Hvor stort blir dette?

- Det blir det største som har skjedd på lenge, og det største av dette slaget som i alle fall har funnet sted i Norden. Det blir en unik begivenhet som ikke har skjedd før, og som trolig ikke vil skje igjen.

Nordlandsforskning på programmet

- Å få være med på denne kongressen vil inspirere forskere og vil gi mulighet for unik nettverksbygging og innsikt i det fremste på fagfelt som er nyttige for oss. Når arrangementet er i Bodø, har vi mulighet til å la mange av våre forskere delta på kongressen og ta del i fellesskapet. Mange har også en rolle i kongressen som vil synliggjøre våre forskere for resten av verden. - sier Marstrander.

Her er en oversikt over alle sesjoner våre forskere har organisert:

Faktaboks
  • Arctic Congress Bodø 2024 er et unikt arrangement som kombinerer International Congress of Arctic Social Sciences (ICASS) XI, UArctic Congress 2024, og High North Dialogue 2024 til én felles congress.
  • Arrangementet skjer i Bodø - den første Europeiske kulturhovedstaden nord for polarsirkelen. Kongressen samler fagfolk, beslutningstakere, næringsliv, urfolk og studenter fra ulike felt for å utveksle kunnskap, presentere innovative ideer, og diskutere aktuelle saker. Nordlandsforskning og Nord universitet er vertskap for konferansen.
  • Kongressen vil inneholde høyprofilerte plenumssesjoner, paralellsesjoner, nettverksaktiviteter samt sosiale og kulturelle arrangementer. Med et forventet deltakerantall på 1000 til 1500 internasjonale gjester, tilbyr kongressen en spennende mulighet til kunnskapsutveksling og til å møte og knytte kontakter.
  • Hovedtemaer for 2024-konferansen inkluderer: «Befolkningen i nord», «Bærekraftig økonomisk utvikling», «Klima og miljø» og «Havet».
  • Kongressen sikter mot å skape en plattform for dialog om Arktis' bærekraftige fremtid og inkluderer blant annet et Ambassadørpanel med representanter fra de arktiske statene, hvis hensikt er å styrke samarbeid og dialog. Kongressen vil også fremheve muligheter og utfordringer for forretnings- og samfunnsutvikling i Arktis.

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev