Sprenger lytterbarometeret

Lytring Anki - skjermdump
Redaktør for Lytring, Anki Gerhardsen, kan være stolt av svært gode lyttertall på NRK P2. Foto: Skjermdump

Lytring topper lytterbarometeret til Debatt i P2 og ser nå ut til å befeste sin posisjon som en viktig stemme i den kritiske samfunnsdebatten.

Skrevet av: Lise Fagerbakk, Nord universitet

 

Debattarenaen Lytring når ut til stadig flere lyttere. Noe redaktør Anki Gerhardsen blant annet takker samarbeidet med NRKs Debatt i P2 for.

– De siste årene har vi hatt et samarbeid med Debatt i P2. De melder at kvaliteten på våre produksjoner er gode og vi ser at vi stadig har gode lyttertall. Også tallene på dem som følger oss fysisk eller digitalt er gode, og sammen med lyttertallene til P2 når vi svært bredt ut. I 2022 hadde vi rundt 550.000 lyttere og seere samlet. Hittil i 2023 er også gøy lesning, forteller Anki Gerhardsen, redaktør og leder for Lytring.

Det arrangeres rundt 15 årlige lytringer. Alle med samme mål: å reise samfunnskritiske og viktige spørsmål.

 

Lytring

Lytring er en debattarena som eies av Nord universitet og Nordlandsforskning. Vi arrangerer debatter i Bodø, på Mo i Rana, i Levanger og i Svolvær.

Formålet er å styrke et forskningsbasert offentlig ordskifte som er aktuelt og interessant for hele landet. Derfor sendes også alle våre arrangement digitalt.

Lytring er en arena der forskere møter innbyggere og andre samfunnsaktører til diskusjon og refleksjon, med utgangspunkt i et bredt spekter av fagdisipliner og aktuelle samfunnsspørsmål. 

Målgruppen er et bredt allment publikum.

Et levende, kunnskapsbasert, offentlig ordskifte er avgjørende for vårt demokrati, og en motvekt til utfordringer som polarisering, intoleranse, det postfaktuelle samfunn og forvitringen av tilliten til akademia. 

Lytring stimulerer til samfunnsengasjement, og setter dagsorden både lokalt, regionalt og nasjonalt. Du kan lese mer om Lytring og se tidligere debatter på lytring.no

 

Rekord etter rekord

– Vi kan ha mer enn 80.000 lyttere på ett arrangement. Gjennomsnittlig lyttertall er rundt 60.000.  

Det mest populære debatten hittil i 2023 var ifølge Debatt i P2: «Hvem har skylda når ungene dropper ut av skolen». Dette arrangementet troner som nummer 1 på deres 2022-liste.

– 85.000 personer hørte denne debatten, sier Gerhardsen.

«Hva vil Norge med Svalbard» fikk 3. plassen med 80.000 lyttere. Mens lytringen «Slik får Putin russere til å støtte krigen» tok 4. plassen med 73.000 lyttere.

En annen graf i statistikken forteller hvor lenge folk hører på.

 – Det er sjelden at lyttere hører et helt program, men også der har vi 1. plassen. Denne hadde en lyttertid på 31 minutter, forteller Gerhardsen.

Alt i alt en klar Lytring-dominans i Debatt i P2 i 2022.

 

"Vårt mål er å gjøre folk klokere og mer reflekterte"

Anki Gerhardsen, leder og redaktør Lytring

 

– En fantastisk arena

Fordi Lytring er eid av Nord universitet og Nordlandsforskning, står forskningen ved Nord og Nordlandsforskning sentralt i programmeringsarbeidet.

Noe Gerhardsen mener gir forskere en unik mulighet.

– Lytring er en fantastisk arena for forskningsformidling og debatt. På hvilken arena når forskere ansatt her mer ut? Ingen! Jeg er utrolig glad over at Lytring blir så mye hørt. Det viser at vi har et godt omdømme, sier hun.

Dette er noe Gerhardsen også biter seg merke i på sine reiser.

– Overraskende mange vet enten hva Lytring er, eller de har hørt på. Inntrykket har jeg fra hele landet. Det er pressefolk, politikere, samfunnsdebattanter og andre. Vi er også nevnt i Nordområdemeldingen fra 2021, ved at Lytring anses som en viktig arena for kritisk samfunnsdebatt, sier Gerhardsen.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev