Lytring får en million av Nordland fylkeskommune

Anki Gerhardsen. Foto: Rune Nilsen
Leder og redaktør for Lytring, Anki Gerhardsen. Foto: Rune Nilsen

Nordlandsforskning og Nord universitets debattsuksess Lytring får en million kroner i støtte fordelt over tre år.

Fylkesråd for plan og næring, Linda Helén Haukland, sier det er viktig å legge til rette for fri og uavhengig samfunnsdebatt.

– Lytring er en arena der forskere møter innbyggere og andre samfunnsaktører til kunnskapsdeling, samtale, refleksjon og debatt. De har vært flinke til å sette viktige tema på dagsorden, sier hun til fylkeskommunens nettside.

Rektor for Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, er naturlig nok strålende fornøyd med den gode nyheten.

– Det er fantastisk fint at fylkeskommunen vil støtte Lytring i tre år fremover. Det setter vi stor pris på, og det sikrer at vi kan fortsette med Lytring som en kvalitetsarena for dialog, sier hun og får støtte av Iselin Marstrander, administrerende direktør hos Nordlandsforskning, som er medeier av Lytring.

– Dette er en utrolig gledelig nyhet. Å få stabil finansiering i de neste tre årene gjør at vi kan konsentrere oss om å fylle Lytring-arrangementene fremover med godt innhold som stimulerer til gode debatter, sier Marstrander.

 

Svært gode lyttertall

Lytring har kommet langt fra beskjedne kår. Det vet Anki Gerhardsen bedre enn de fleste. Nå er hun leder og redaktør for Lytring, men tilbake i 2015 var hun en av fire gründere bak konseptet.

– Lytring begynte som et dugnadsbasert initiativ. Gjennom åtte år har vi klart å bygge en profesjonell arena som har markert seg nasjonalt. Det er en reise vi er veldig stolt av, sier Gerhardsen.  

– Vi forplikter oss til redaktørplakaten, slik at publikum kan være trygg og sikker på at debattene våre ikke har en agenda.

For publikum finnes det rikelig av. De siste årene har Lytring blitt sendt jevnlig på NRK P2 og i fjor nådde debattene over en halv million lyttere på statskanalen. Det er ingen grunn til å tro at tallene blir lavere i år.

– Lytring sørger for at både lokalt og nasjonalt publikum skjønner mer av komplekse problemstillinger, sier Gerhardsen.

– At vi er lokalisert i nord og har med masse stemmer fra nord som diskuterer spørsmål som er interessante for hele landet, det ser man ikke så ofte. Bortsett fra pressen, tror jeg ikke det finnes noen annen arena enn Lytring som har en slik funksjon.

 

Trofaste bidragsytere

Både Gerhardsen og gode hjelpere har jobbet hardt for å skaffe langsiktig finansiering til de 15 årlige debattene, som arrangeres både i Bodø, Mo, Levanger og Svolvær. At Nordland fylkeskommune blar opp, gjør derfor godt.

– Jeg er veldig takknemlig og glad for at fylkespolitikerne ser hvor viktig Lytring er, både for demokratiet og den offentlige samtalen. Og det er ingen tvil om at langsiktig støtte gjør det lettere å planlegge og jobbe konstruktivt, sier hun.  

Fylkeskommunen er ikke de eneste som ser verdien av Lytring. Også Fritt Ord har gitt støtte i alle år, og gir positive signaler også for fremtidig finansiering.

– I tillegg har vi gjennom mange år fått støtte fra Samfunnsløftet til SpareBank 1 Nord-Norge, sier Gerhardsen.

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev