På polarekspedisjon til Cambridge

Julia Olsen foran Scott Polar Research Institute. Foto: Skjalg Olsen
Julia Olsen bruker våren til å knytte bånd med polarforskere i England. Foto: Skjalg Olsen

Nordlandsforsknings Julia Olsen er for tiden i Cambridge, der hun er gjesteforsker ved Scott Polar Research Institute, en sentral institusjon innen polarforskning i Storbritannia.

Scott Polar Research Institute (SPRI) ved Universitetet i Cambridge er oppkalt etter den verdenskjente polfareren Robert Falcon Scott, som i Norge er mest kjent for kappløpet med Roald Amundsen til Sydpolen. Instituttet, som ble etablert i 1920 og bærer hans navn, har tatt godt imot Julia Olsen.

Den eventyrlystne forskeren er på et fire måneders gjesteopphold for å bli kjent med instituttet og bygge relasjoner mellom polarforskningsmiljøet i Bodø og Cambridge.

­– Jeg jobber med å bli kjent med forskningen som gjøres her og undersøker hvordan den kan knyttes til det vi gjør i Bodø, sier Olsen, som har spesialisert seg på skipstrafikk i Arktis, med fokus på miljø og turisme.

– Jeg får også presentert min egen forskning på flere arenaer. 19. mai presenterte jeg funnene fra avhandlingen min på et internseminar. Her var det mange som stilte spørsmål og kom med tips til videre forskning. I tillegg ble flere på SPRI bedre kjent med det vi holder på med i Bodø.

 

Interessert i Antarktis

Olsen samarbeider dessuten med Dr. Michael Bravo om en artikkel om nye sjøruter forbi Nordpolen, også kjent som transpolarrute

– Bravo er mentoren min under oppholdet på SPRI. Han er en svært anerkjent polarforsker, sier hun.

På sikt er målet å utvikle en felles prosjektsøknad sammen med forskere ved SPRI, en institusjon der både samfunnsvitenskapelige og naturvitenskapelige forskere sitter side ved side.

– De er svært interessert i vår forskning på styresett og hvordan vi forstår Arktis i et samfunnsvitenskapelig perspektiv. Her er det potensial for interdisiplinære synergier mellom institusjonene, sier Olsen.

– SPRI har gjort veldig mye forskning på Antarktis, noe som er nytt for oss, men spennende, sier hun.

 

Kings College er en av de mest berømte bygningene i Cambridge. Foto: Julia Olsen
Oppstarten i 1209 gjør Cambridge University til verdens nest eldste engelskspråklige universitet. Denne bygningen - King's College - ble grunnlagt av Kong Henrik VI i 1441. Foto: Julia Olsen. 

 

Historisk universitetsby

Selv om Julia Olsen tilbringer mye tid på instituttet, får hun også tid til å bli kjent med en ny by og et nytt land. Cambridge er da også en legendarisk universitetsby, som jevnlig ligger i toppen når utdanningsinstitusjoner rangeres på verdensbasis.

– Byen er elegant og har sin stil. Man skjønner fort at de fleste av universitetsbygninger er flere hundre år gammel, sier hun.

– Men selv om Cambridge har en lang historie og kan oppleves som en veldig tradisjonell engelsk by, har den blitt modernisert og internasjonalisert. Dette er en skikkelig sykkelby, der store og små sykler får egne felt i trafikken, mens privatbiler må stå litt lengre i kø.

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev