– IASSA er en nøkkelaktør i arktisk forskning

Grete Hovelsrud. Foto: Hogne Bø Pettersen / Nordområdesenteret
Grete Hovelsrud fortalte hvorfor IASSA er en viktig samarbeidspartner for Arktisk råd. Foto: Hogne Bø Pettersen/Nordområdesenteret

President Grete Hovelsrud hadde budskapet klart da Norges ambassadør for Arktis besøkte Bodø.

Norge overtar formannskapet i Arktisk Råd våren 2023 og Morten Høglund, som altså er Norges ambassadør for Arktis og Senior Arctic Official i Arktisk råd, er på turné for å forberede overtakelsen.

Nylig besøkte han Nordområdesenteret ved Nord universitet for å få innspill til hva Norge bør engasjere seg i når formannskapet skal forvaltes.

Grete Hovelsrud er Forsker 1 ved Nordlandsforskning, professor ved Nord universitet og fersk president i International Arctic Social Sciences Association (IASSA), på norsk «Den internasjonale foreningen for samfunnsvitenskapelig arktisk forskning». Organisasjonen har en sterk tilstedeværelse i Arktis og Hovelsrud hadde mange innspill til Høglund.

– IASSA er en nøkkelaktør i arktisk forskning og en viktig kunnskapsleverandør til Arktisk råd, sier hun.

 

Morten Høglund. Foto: Hogne Bø Pettersen / Nordområdesenteret
Morten Høglund er Norges ambassadør for Arktis og Senior Arctic Official i Arktisk råd. Foto: Hogne Bø Pettersen/Nordområdesenteret

 

Kunnskap i møte med endringer

IASSA fremmer samfunnsvitenskapelig forskning i Arktis. Fagområdene favner bredt, med tema som miljø, utdanning, økonomi og levekår i fokus.

Organisasjonen har nærmere 800 medlemmer fra over 20 land. Et viktig mål er å fremme gjensidig respekt, kommunikasjon og samarbeid mellom forskerne og menneskene som lever i nord.

– Høglund er opptatt av menneskene i Arktis og det er vi også, sier Hovelsrud.

– Vi jobber for å produsere kunnskap som hjelper folk i nord med å møte endringer i miljø og samfunn på best mulig måte.

 

Foto: Hogne Bø Pettersen / Nordområdesenteret
Høglund og hans entourage var i Bodø på jakt etter innspill til agenda når Norge tar over ledelsen av Arktisk råd. Foto: Hogne Bø Pettersen/Nordområdesenteret

 

Større rom for erfaringskunnskap

En av oppgavene til IASSA er å sikre at urfolk i Arktis blir inkludert i forskningsprosjektene. 

– Vi må bli enda bedre på å involvere urfolk i ledelse og design av prosjekter, sier Hovelsrud.

– Det handler om å respektere og ta i bruk erfaringskunnskap i forskingen. Dette er noe vi prioriterer høyt i min presidentperiode.

Hovelsrud understreker at forskere, urfolk og andre som lever i Arktis må jobbe sammen helt fra idéstadiet.  

– Min erfaring er at de mest relevante forskningsideene finnes i lokalsamfunnene, sier hun.

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev