Gjenbruksuka inntar Lofoten

Ødelagt iPhone. Foto: Fili Santillián / Unsplash
Under Gjenbruksuka kan du levere inn din gamle, utsarvede telefon, slik at verdifulle mineraler blir brukt på nytt. Foto: Fili Santillián / Unsplash

29. august markerer starten for en rekke arrangementer med gjenbruk i fokus både i Reine, Ramberg, Leknes og Svolvær.

– Vi er avhengig av ressursene som finnes i avfall, derfor er det viktig å sette fokus på gjenbruk, ombruk og gjenvinning, sier Anna G. Sveinsdóttir, seniorforsker ved Nordlandsforskning.

UrbanMine

UrbanMine er et samarbeidsprosjekt under ledelse av Nord Universitet. Med i prosjektet er også Nordlandsforskning, SINTEF, Norsirk, Bodø Kommune, Namsos kommune, Midtre Namdal Avfallsselskap, Iris Salten og Miljødirektoratet, i tillegg til Lofoten Avfallsselskap IKS

Både hun og Nordlandsforskning er med i prosjektet UrbanMine, som nettopp ser på viktigheten av å gjenbruke plast og mineraler er i framtidas samfunn.

– Det er UrbanMine som står bak Gjenbruksuka i Lofoten, i samarbeid med Lofoten Avfallsselskap. Prosjektet ser på urban gruvedrift, der sjeldne metaller i for eksempel mobiltelefoner og laptoper blir gjenvunnet og brukt på nytt.

Og denne typen gruvedrift kan publikum bidra til under Gjenbruksuka i Lofoten. Både i Reine, Ramberg, Leknes og Svolvær vil det være mulig å levere gamle duppedingser til en såkalt «Sikkerboks», der de viktige materialene blir tatt vare på, uten at dine personlige hemmeligheter kommer på avveie.

Men det er langt fra det eneste som står på programmet: 


29. august 

Reine

10:30-12:15: Sikkerboks – på Leira. Ta med utrangerte mobiltelefoner, nettbrett, laptoper og lignende, som ikke lenger er i bruk. Hver enhet du leverer blir et lodd i en trekning.

Ramberg

13:00-15:30: Sikkerboks – v/Kallegården.

Leknes

10:00-15.30: Labyrinten – på biblioteket Meieriet. For barn.

19:00-21:00: Minikonferanse  - på Meieriet. Gratis inngang. 

«Lokal energisikkerhet i en globalt verden, med fokus på gjenvinning».  
– Guro Kjørsvik Husby, kommunikasjonsdirektør i Norsirk 
– Frode Schenken Jensen, leder for teknologi og bærekraft i Polarkraft 
– Jan Eivind Fredly, sjefsredaktør og adm. direktør i Lofotposten


30. august 

Leknes

10:00-15:30: Labyrinten – på biblioteket Meieriet. For barn.

13:00-17:00: Ressurstorg i teltet til Høstvekka. Her møter du: ASVO, Røde Kors-butikken, Vestvågøy Husflidslag med fikselaug (ta med strikkating du ønsker å lappa, fiksa eller piffa opp), sorterings-post, LAS og prosjektet UrbanMine. Her vil også Sikkerboksen være tilgjengelig. 


31.august

Svolvær

13:00-17:00: Ressurstorg på Torget i Svolvær. Her møter du: Bua i Vågan, LIAS Bruktbutikk, Miljøagentene/Natur og Ungdom, Sorterings-Post, LAS og prosjektet UrbanMine. Også her finner du en Sikkerboks. 


1.september

Svolvær

Tidspunkt kommer: Workshop: Sirkulære materialvalg i bygg- og anleggsbransjen  Ombruk, kildesortering og sorteringsgrad av materialer og masser er høyaktuelt i bygg- og anleggsbransjen. Her trenger vi gode løsninger og dialog – næringen inviteres til litt påfyll og bransjeprat. Målgruppe er beslutningstagere for mål/strategi for gjenvinning og ombruk.


 

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev