Nå kommer Noradapt-timen

Brigt Dale. Foto: Thoralf Fagertun
Brigt Dale er seniorforsker og forskningsleder for miljøgruppa ved Nordlandsforskning. Foto: Thoralf Fagertun

24. februar er det klart for første webinar i serien Noradapt-timen. Her kan du blant andre møte Nordlandsforsknings Brigt Dale.

Noradapt er et nasjonalt kunnskapssenter for bærekraftig klimatilpasning, der Nordlandsforskning er en av flere partnere.

I år starter altså senteret opp med en egen webinarserie, som skal ta opp dagsaktuelle tema om bærekraftig klimatilpasning. 24. februar skal blant andre Brigt Dale diskutere hvordan overgangen til et samfunn basert på 100 prosent fornybar energi kan påvirke samfunnets sårbarhet for klimaendringer.

– Sammen med Carlo Aall og Tarje I. Wanvik skal jeg presentere og diskutere et paper vi har under utvikling om klimasårbarhet i framtidige energisystemer, altså om overgangen til fornybarsamfunnet skaper en ny sårbarhet, sier Dale.  

 

Økt sårbarhet i nye systemer

Forskeren påpeker at fornybar energi vil være mer sårbar for ekstremvær og klimarelaterte trusler.  

Økt skredfare kan true vannkraften, ekstremkulde kan true infrastruktur og mer intense stormer kan for eksempel ødelegge vindmøller.  

– Vi mener å ha identifisert et kunnskapshull her, ettersom klimasårbarhet i all hovedsak har fokusert på sårbarheten i eksisterende systemer, og at endring er nødvendig for å redusere denne sårbarheten, sier Dale.

– Vi mener at det i tillegg til dette bør planlegges for en økt sårbarhet i disse nye systemene.

 

LES MER OM NORADAPT-TIMEN HER

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter