Grete et av 100 norske forbilder

Grete Hovelsrud liten og stor
Grete Hovelsrud har realisert barndomsdrømmen og blitt polarforsker. Foto: Privat

Vår forsker Grete Hovelsrud er en av 100 kvinnelige forbilder i magasinet Altsås kampanje «100 under 100».

Kampanjen presenterer 100 kvinner som er plukket ut blant forslag fra magasinets lesere.

«Redaksjonen har valgt ut de 100 som vi synes representerer norske kvinner aller best. Lista inneholder kvinner i alle aldre som fortjener å bli gjort stas på, enten fordi de har oppnådd store prestasjoner, eller fordi de gjør noe viktig for andre. Eller fordi de bare ved å være seg selv er et forbilde for oss», heter det på Altsås nettsider.

En slik æresbevisning var ikke noe Grete Hovelsrud hadde sett for seg.

– Jeg ble veldig overrasket og veldig stolt, sier hun.

 

Trygg på seg selv

Kampanjen har som mål å dempe prestasjonspresset blant de unge og å vise fram all kompetansen og kraften som også finnes blant de godt voksne kvinnene. Et av hovedkriteriene er at den nominerte må ha levd på en måte, eller oppnådd noe, som gjør at andre kan se opp til henne.

Om Grete Hovelsrud står det: «Grete Kaare Hovelsrud (64) er antropolog og polarforsker. Hun har høy status innen arktisk forskning, og drømte om polarekspedisjoner allerede som barn. Hun er nedpå, inspirerende og full av historier fra Øst-Grønland og Svalbard. Blant merittene hennes er leveranser til FNs klimapanel og Arktisk Råd, og hun er også den første kvinnelige presidenten i Norges vitenskapsakademi for polarforskning. Hovelsrud begynte å jobbe med klimaendringer lenge før vi andre hørte om det, og hun er en påminner om å følge interessen din, ikke trenden.»

– Jeg er veldig overrasket over at noen faktisk har forstått at jeg alltid har fulgt mine egne interesser og lidenskaper uten å tenke strategi eller karriere, sier Grete. 

– Det er så utrolig viktig å bli trygg på seg selv på tross av kritikk og forventninger.

 

Stolte kolleger

Grete befinner seg i godt selskap, blant navn som Gro Harlem Brundtland, Sumaya Jirde Ali og Ada Hegeberg, for å nevne noen. Brigt Dale er forskningsleder for miljøgruppa ved Nordlandsforskning der Grete jobber. Han er svært glad for å se sin kollega på den ærefulle listen.

– Jeg synes det er artig at de velger en etablert forsker som i tiår har fokusert på den store utfordringen som klima representerer, uavhengig av om det har vært populært eller ikke, sier Dale.  

– Grete er en viktig inspirator for både oss ved Nordlandsforskning og for forskere over hele Arktis, både kvinner og menn, unge og gamle. Kort sagt, vi er stolte!

Del:

FacebookLinkedInTwitter