Debatterer distriktskommunenes fremtid i Lofoten

Illustrasjon Lytring Lofoten: Ida Larmo
Illustrasjon: Ida Larmo

Folketallet går ned i halvparten av landets kommuner. Mens Røst jobber for å få de unge til å flytte heim, satser Vanylven på de eldre. Torsdag 18. november debatterer Lytring kommuneplanlegging.

FØLG LYTRINGEN DIREKTE HER 19:00

 

Arrangementet foregår på Vågan bibliotek, med et panel bestående av blant andre to ordførere fra kommuner som har valgt hver sin taktikk i kampen mot fraflytting.

Mange snakker om eldrebølgen som en belastning for samfunnet. I Vanylven kommune i Møre og Romsdal er tonen en annen.

– De eldre kan være en stor ressurs. Vår erfaring er at eldre bidrar stort til frivillighet og trivsel i bygdene, sier ordfører Lena Landsverk Sande, som ønsker flere eldre velkommen til kommunen. 

– Det er bedre å leve lange gode liv i Vanylven enn å dø tidlig andre steder.


Vil ha ungdommen tilbake

På Røst er ordføreren opptatt av å få de unge heim. For Elisabeth K. Mikalsen vet at mange lengter tilbake til øya der de vokste opp.

– Når folk får familie har de lyst til at ungene skal vokse opp slik de selv gjorde, i et varmt samfunn med aktiviteter og tilbud. Men så trenger de kompetansearbeidsplasser og gjerne to av dem, sier hun.

– Og de trenger bolig.

Det er lettere sagt enn gjort på bygda. Bygger du hus koster det fort fire millioner kroner. Når du setter nøkkelen i døra, er huset verdt halvparten. 

– Vi ser lyst på fremtiden. Men vi er avhengig av at storsamfunnet legger til rette for at folk skal bo i distriktet, sier Mikalsen.

 

Hvem har skylden?

For ordens skyld: Røst ønsker også eldre velkommen og i Vanylven gir de bostøtte til unge som vil etablere seg. Men felles for begge kommunen er det faktum at folketallet går ned.

Under Lytring skal norsk kommuneplanlegging legges under lupen og vi spør også om det er finansieringssystemet det egentlig er noe galt med.

I panelet finner du:

- Arild Gjertsen, Nordlandsforskning
- Marit Lofsnes Mellingen, Distriktssenteret
- Lena Landsverk Sande, ordfører Vanylven kommune
- Elisabeth K. Mikalsen, ordfører Røst kommune
- Jonas Stein, førsteamanuensis UiT
- Ole Gustav Narud, statssekretær Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Ordstyrer er John-Inge Johansen

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev