Bjørkan får viktig verv

Article Id
6099
Source site

Nordlandsforsknings Maiken Bjørkan er oppnevnt til arbeidsgruppen for samfunnsforskning i The International Arctic Science Committee (IASC). norsk

IASC er en ikke-statlig organisasjon som skal fremme og legge til rette for samarbeid mellom alle land som er engasjert i arktisk forskning. Det er Norges forskningsråd som har valgt ut Bjørkan som norsk representant.

– Jeg er både stolt, glad og ydmyk. Dette er et stort ansvar og samtidig en svært viktig rolle å ha, sier den erfarne forskeren.

Internasjonalt samarbeid
Maiken Bjørkan har i en årrekke forsket på bærekraftig utvikling av kysten. Hun har en tverrfaglig bakgrunn fra fiskerihøgskolen i Tromsø og er opptatt av utfordringene som kystsamfunn i økende grad står overfor, som klimaendringer og tilgang på ressurser. Bjørkan er lokalisert  i Mo i Rana, med andre ord i nordområdene.

I mandatet til arbeidsgruppene understreker Forskningsrådet at et viktig mål for norsk deltakelse i IASC er at vi aktivt fremmer norsk polarforsking, og knytter denne til den internasjonale forskingsagendaen.

«Det er derfor viktig at de norske representantene bidrar å fremme dette i arbeidsgruppene, og formidler tilbake det som diskuteres i arbeidsgruppene til det norske polarforskningsmiljøet», skriver Forskningsrådet.   

– Det er utrolig flott å sitte her på Campus Helgeland og få være med i et stort, internasjonalt samarbeid, der jeg kan påvirke den arktiske forskningen, sier hun.

– Jeg synes det er bra at forskningsrådet velger noen fra et lite institutt som er plassert nær der skoen faktisk trykker.

Engasjement for nordområdene
Maiken Bjørkan er en anerkjent forsker på sitt felt. I fjor ble hun invitert til å delta i en ekspertgruppe i regi av Det internasjonale havforskningsrådet og nå er det altså IASC som vil dra nytte av forskerens kompetanse.

Det liker Nordlandsforsknings administrerende direktør å høre.

– Det er bare å gratulere Maiken igjen med nok en spennende utnevnelse, sier Iselin Marstrander.

– For Nordlandsforskning er dette en ny anerkjennelse av det sterke engasjementet for nordområdene og det forskningsmiljøet som er bygget opp på instituttet over flere år.

Gode polarhoder
Maiken Bjørkan er heller ikke den eneste forskeren på instituttet som har en sterk stemme i internasjonal polarforskning.

– Jeg må også trekke frem Grete Hovelsrud, som i år var medlem av en nasjonal komité oppnevnt av Forskningsrådet, og har bidratt til å gi råd og fremme forslag om bedre organisering, koordinering og finansiering av polarforskningen i Norge, sier Marstrander.

– Dette viser at vi har lykkes i å tiltrekke oss forskere med en unik kompetanse og et brennende engasjement både for nasjonale og internasjonale problemstillinger.

Del:

FacebookLinkedInTwitter

Meld deg på Nordlandsforsknings nyhetsbrev