Nominert til «Årets tidsskriftartikkel 2018»

Article Id
5734
Source site
Where the magic happens. Helga Eggebø har skrevet en av fjorårets beste tidsskriftartikler. Foto: Thoralf Fagertun
Where the magic happens. Helga Eggebø har skrevet en av fjorårets beste tidsskriftartikler. Foto: Thoralf Fagertun

Nordlandsforsknings Helga Eggebø er medforfatter av en artikkel om eldre og trygghet i eget hjem, som har blitt nominert til fjorårets beste av Universitetsforlaget.

Sammen med Mai Camilla Munkejord og Walter Schönfelder har Eggebø skrevet artikkelen «Hjemme best? En tematisk analyse av eldres fortellinger om omsorg og trygghet i eget hjem», publisert i Tidsskrift for omsorgsforskning. Universitetsforlaget synes altså artikkelen er så bra, at de har nominert den til «Årets tidsskriftartikkel 2018».

– Jeg ble veldig glad da jeg fikk melding om nominasjonen. Det er et tegn på at noen bryr seg om det vi har skrevet, sier Eggebø.

– Slike tilbakemeldinger er en mangel i akademia. Ofte hører man aldri noe om artiklene man publiserer. Men denne artikkelen er mye lastet ned, tilsynelatende mye lest og jeg får følelsen av at vi har skrevet noe som betyr noe.

Tilgjengelig språk
Artikkelen undersøker hvordan eldre kvinner og menn med varierende omsorgsbehov opplever sitt hjem. Hva bidrar til å skape trygghet i egen bolig, og hva er deres tanker om og eventuelt erfaringer med flytting?

– Temaet er noe de aller fleste har et forhold til. Det er en konkret problemstilling som berører de fleste i en eller annen livsfase, sier Eggebø.

– Artikkelen kan dessuten leses av de fleste. Vi har unngått et ekskluderende akademisk språk.

Flytter til et bedre liv
I tillegg til å være forståelig for massene, utfordrer også artikkelen den etablerte sannheten om at det er best for eldre å bo hjemme lengst mulig.

– Vi viser at det ikke alltid er tilfellet. I noen tilfeller skal det svært mye omsorgshjelp til for at det skal være bra å bo hjemme, forteller Eggebø.

–Vi viser til flere eksempler på folk som har fått et mye bedre liv etter å ha flyttet til omsorgsbolig. Mennesker har stor evne til omstilling og det er fullt mulig å skape seg et nytt, godt hjem i en omsorgsbolig, selv om du er gammel, påpeker forskeren.

Om Eggebø, Munkejord og Schönfelders artikkel når til topps i kåringen og mottar heder og 25.000 kroner, avgjøres 4. juni.

 

Del:

FacebookLinkedInTwitter