Forskningsgruppens satsningsområde er Innovasjon i velferd, det vil si forskning på utvikling av velferdstjenester og organisering av disse. Mye av vår forskning kartlegger og analyserer velferdstjenester på tvers av sektorer, som utdanning, helse og barnevern, og bidrar til økt forståelse av innovasjons- og utviklingsprosesser i velferdstjenestene. Denne forskningen gjør vi i samarbeid med praksisfeltet, det vil si med de som arbeider i og mottar tjenestene. Nordlandsforskning er særlig kjent for et nedenfraperspektiv på velferdstjenester, hvor kunnskap utvikles gjennom nær kontakt med kommuner, ansatte, brukere og interesseorganisasjoner.
Våre fokusområder inkluderer:
- Utdanning og arbeid
- Helse og omsorg
- Velferdsteknologi
- Rettspleie og strafferett
- Folkehelse
- Oppvekst
- Minoriteter, likestilling og ikke-diskriminering
- Sårbare grupper i møtet med ulike velferdsinstitusjoner
- Kommunal organisering og politikkutvikling
Utvalgte prosjekter:
- «Complete». Prosjektets hovedmål er å legge til rette for bedre gjennomføring og nærvær i videregående skole gjennom å prøve ut to forskningsbaserte tiltak: «drømmeskolen» og «nærværsteam». Nordlandsforskning evaluerer disse tiltakene.
- «Modeller for beste og neste inkluderingspraksiser for arbeidsgivere og NAV». Formålet med studien er å gi innsikt i, øke kunnskapsgrunnlaget for og skissere bedre inkludering av utsatte grupper i arbeidslivet.
- «Sosial innovasjon i sykehjem». Undersøke hvordan samarbeid mellom praksis, utdanning og forskning kan legge til rette for sosial innovasjon i institusjonsbasert eldreomsorg.
- «Følgeevaluering av ungdomsstraff og ungdomsoppfølging». Utvikle kunnskap om de nye strafferettslige reaksjonene overfor unge lovbrytere som ble satt i verk 1. juli 2014.
- Nærmiljø og helse
- «Levekår blant lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interkjønnpersoner i Norge».
- «Making collabration work». Formålet er å undersøke og komme med anbefalinger til bedre samarbeid i barnevernet.
- «TryggEst». Følgestudie av pilotprogrammet TryggEst som er en modell for bedre beskyttelse mot vold og overgrep for sårbare voksne.
- «NABO». Undersøke unges erfaringer med sosial inkludering i en nordisk kontekst.