Grønsj: Livskvalitet i den smarte byen

Hvordan får vi plass til mennesket i den smarte og bærekraftige byen?

Grønsj er en serie åpne lunsjseminarer om det grønne skiftet, arrangert av Nordlandsforskning og Nord universitet. Påmelding pr epost til Eibeke Bjørkli (wbj@nforsk.no) innen 26. oktober.

Med «Smart Bodø» og «Ny by – ny flyplass» prosjektene er Bodø midt inne i en stor omstilling. Om dette skriver Bodø kommune

Tanken om smarte byer handlet til å begynne med om behovet for å få byene til å bruke mindre energi og slippe ut mindre klimagasser. Det handler fortsatt om det, men i dag handler smarte byer om mye mer enn dette. Det handler like mye om hvordan vi bygger, former og utvikler byene våre. Om hvordan vi kan skape grønne byer uten bilkøer og med miljøvennlig oppvarming. Byer vi kan trives i. Byer formet av oss som bor i dem, slik vi vil ha det for å kunne trives.

En smart by er mer enn miljø og teknologi. Kommunen ønsker en by hvor mennesket kan trives, likevel blir det lett fokus på teknologi hvor livskvalitet og mennesket kan bli borte. Hvordan får vi plass til mennesket i den smarte og bærekraftige byen? Hovedinnleder Monica Guillen-Royo fra Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved Universitetet i Oslo har nylig utgitt boken ‘Sustainability and wellbeing: Human Scale Development in Practice’ hvor hun undersøker hvordan metoder for involvering av innbyggerne kan brukes for å fremme bærekraft og livskvalitet. Foredraget hennes er på engelsk, men spørsmål og dialog foregår på norsk. Målgruppen for seminaret er politikere, forvaltning, næringsliv, sivilsamfunn, forskere og den engasjerte borger.


Program

11:00 – 11:15    Frå Bodø 1 til Bodø 2
Steinar Aas, Professor i byhistorie, Nord universitet

11:15 – 11:30    Smart Bodø på innbyggernes premisser
Marianne Bahr Simonsen, leder Smart city, Bodø kommune

11:30 – 12:10    Wellbeing and sustainable societies
Monica Guillen-Royo, forsker Centre for Technology, Innovation and Culture, Universitetet i Oslo

12:10 – 12:25    Mangfold: Styrke eller utfordring i den bærekraftige byen?
Tone Magnussen, Seniorforsker Nordlandsforskning

12:25 – 13:00    Enkel lunsjservering + spørsmål og dialog


 

Tidsrom

Sted:Rom A263, Inngang A, Nord universitet
Tid:

Nordlandsforskning
Postboks 1490
N-8049 Bodø
Norge

Besøksadresse: Universitetsalleen 11
Tlf: +47 75 41 18 10
E-post nf@nforsk.no

Bank konto: 4500 55 98811
NO/VAT 989 714 309 MVA
Personvern